България прави много за интеграцията на Западните Балкани в ЕС и НАТО, заяви българският премиер

Премиерът на България Бойко Борисов посочи на пресконференцията след края на четиристранната среща между Сърбия, Румъния, Гърция и България в Белград, че ако нещо може да потопи Балканите, то това е миграцията.

"Ако нещо може да ни потопи Балканите, това е този процес. България се справя прекрасно, трябва да се помага много на Гърция и да се държиме много единни и здраво заедно", каза премиерът.

СНИМКИ ОТ БЕЛГРАД ВИЖТЕ ТУК

Министър-председателят подчерта също, че България прави много за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз и НАТО и Сърбия отчита този факт, съобщава Агенция „Фокус”. Борисов отбеляза, че е очаквал повече по този въпрос от австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз, но изрази надежда Румъния да продължи усилията в тази посока.

 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви от своя страна, че българското председателство е дало възможност за връщане на темата за Западните Балкани в ЕС и изрази надежда, че Румъния ще продължи да се занимава с нея. Той подчерта също, че срещите на четиристранния формат доказват, че Балканите не са второстепенен регион и могат да допринесат за дневния ред. 

ВАРНЕНСКАТА ЧЕТВОРКА: Балканските лидери на среща в Белград (ВИДЕО+СНИМКИ)

Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че Букурещ иска по-добра свързаност и създаване на Балкански регионален икономически форум. Тя посочи още, че е обсъдила с българския премиер възможностите за развиване на инфраструктурата в региона, както и проекти в туризма. Дънчила заяви също, че са обсъдени приоритетите на румънското председателство на Съвета на Европейския съюз и че е направила обобщение на дневния му ред, който е бил подкрепен от четирите държави. Букурещ подкрепя пътя на Сърбия към Европейския съюз и че по този повод е поканила сръбския президент Александър Вучич в Румъния. 

"Особено Румъния, България и Гърция като страни членки ще продължим да подкрепяме Западните Балкани", каза румънският премиер.

Сръбският президент Александър Вучич от своя страна съобщи, че е обсъдена ситуацията около газовите доставки на Балканите. По неговите думи, за разлика от останалите страни в региона, пред Сърбия стоят предизвикателства за доставките на енергоносители. Вучич посочи, че следващата среща на четиристранни формат ще е в Румъния и предупреди, че страните трябва да започнат още от идната година подготовката си и изграждането на стадиони за евентуалното общо домакинство на Свеотовното първенство през 2030 г, за което Сърбия е напълно готова. 

"Изключително съм благодарен на Бойко Борисов и на цяла България, тъй като инвестираха много усилия за подобряване на статута на Западните Балкани", каза сръбският президент.

На срещата в Белград присъстваха и спортните министри и президентите на футболните федерации. Създадена беше съвместна комисия, която да работи за обща кандидатура за домакинства на европейското по футбол през 2028 г., Мондиала през 2030 г. и европейското  през 2032 г.. А гръцкият премиер направи аналогия между геополитиката и футбола.

"Успяхме да създадем един отбор и да подаваме топката на един на друг", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас.

По време на изявленията на четиримата лидери на президента на Българския футболен съюз му прилоша и трябваше да бъде изведен с помощ от залата. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Редактор: