По традиция на събитието присъства цялото ръководство на ДПС

С възпоменателен митинг почетоха паметта на жертвите на така наречения Възродителен процес в кирковското село Могиляне. Традиционно всяка година в края на декември ДПС организира подобни митинги в селата в Кърджалийско. В речта си председателят Мустафа Карадайъ нарече партията си патриотична.

До местните избори има много време, а европейските са много важни за ДПС. Така Карадайъ започна политическата част от обръщението си към събралите се на възпоменателния митинг. Той даде определение на собствената си партия и на другите.

„В ЕС, ако всички анализатори отчитат, че има криза на толерантността. Ако ние в България живеем всеки ден с участието на националисти във властта, а ЕС ги определя като фашистки партии. Те твърдят, че са националисти, но за благозвучие са си сложили етикет „патриоти”. Патриотите сме ние! Те са националисти”, заяви Мустафа Карадайъ.

В същия дух той заяви, че партията му има отговорна мисия.

„В България има криза на толерантността и опити за ксенофобия, омраза, разделение, противопоставяне”, заяви председателят на ДПС.

Хората в Могиляне цял ден поднасят венци и цветя на паметника чешма, кръстен на най-малката жертва на така наречения Възродителен процес - 17-месечната Тюркян. Тя е една от тримата загинали по време на протестен митинг в селото през 84-а срещу смяната на имената.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.