Младият играч на „червените“ и националния отбор получи приза си на церемония в Централния военен клуб в София

Крилото на ЦСКА Кирил Десподов спечели за първи път в кариерата си отличието Футболист на годината на България. Младият играч на „червените“ и националния отбор спечели в традиционната анкета между спортните журналисти и получи приза си на церемония в Централния военен клуб в София, пише БГНЕС.

Десподов получи 159 точки и изпревари Георги Петков („Славия”, 151 точки) и Тодор Неделев („Ботев Пловдив”, 149 точки).

Кирил Десподов логично бе много щастлив от получената награда "Футболист на България за 2018" и сподели, че очаква настоящата година да е дори още по успешна за него, предаде БГНЕС. 

"Чувството да спечеля тази награда е уникално. Щастлив и горд съм, голяма чест за мен на тази възраст. Вярно е, че мисля вече за трансфер в чужбина, но не ми е само това целта. Ако постъпи оферта, която удовлетворява както ЦСКА така и мен, съм убеден, че г-н Ганчев ще вземе правилното решение. Готов съм да оставя тази награда само, за да спечеля титла със ЦСКА и да участвам с България на голям форум. Усещам, че 2019 ще бъде моята година, тъй като играя с номер 19. Иначе може би най-добре ще ми пасне италианското първенство, ако трябва да избирам", заяви победителят в анкетата. 

118 български спортни журналисти от 48 медии гласуваха в анкета и избраха най-добрия футболист на 2018 г., както и най-успешния футболен треньор за годината, а той е Петър Хубчев. Селекционерът на националния отбор събра 265 точки и надмина убедително Димитър Димитров-Херо и Златомир Загорчич.

За втора поредна година Българската асоциация на спортните журналисти връчи специалната награда „Лъвско сърце – Трифон Иванов“. Тя се присъжда за проявени мъжество и характер, за смелост и доблест, за безкомпромисност и пълно себераздаване в името на любимата игра и на България. Неин притежател стана младият Михаел Ангелов, който страда от вроденото заболяване артрогрипоза, което води до обездвижване, но въпреки това не се отказва да тренира футбол в Хасково.

На церемонията бяха връчени и наградите за най-добрите футболисти по постове в Първа професионална лига за 2018, както и наградите за най-проспериращ млад играч и най-добър чужденец в българското първенство.

Най-добър вратар: Георги Петков („Славия”)
Най-добър защитник: Николай Бодуров (ЦСКА)
Най-добър полузащитник: Тодор Неделев („Ботев Пловдив”)
Най-добър нападател: Мартин Камбуров („Берое”)
Най-добър чужденец: Клаудиу Кешеру („Лудогорец”)
Най-проспериращ млад играч: Валентин Антов (ЦСКА)
Най-добра футболистка: Евдокия Попадинова (за трета поредна година)
Най-красив гол: Иван Петков („Етър”) срещу „Славия”
Награда „Развитие“: Асарел Медет

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.