Яйцата трябва да бъдат ограничени до под четири седмично

Един хамбургер седмично, но не повече - това според авторите на нов доклад е количеството червено месо, което трябва да хапват хората, за да направят най-доброто за собственото си здраве, както и за благото на планетата, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Лансет".

Добавка в колбасите и газираните напитки предизвиква мързел

Яйцата трябва да бъдат ограничени до под четири седмично. Млечните продукти не трябва да надвишават една порция дневно. 

Като цяло идеалната диета окуражава консумацията на повече пълнозърнести продукти, варива, ядки и удвоено количество плодове и зеленчуци. Препоръчва се употребата на червено месо и добавена захар да се намали наполовина, както и да се ограничат рафинираните въглехидрати като бял ориз, картофи, брашно/хляб от маниока. 

Снимка: Shutterstock

Да бъдат убедени хората да намалят консумацията на определени продукти обаче няма да е лека задача, тъй като въпросните храни са съществена част от различните култури. Ако светът следва т.нар. Планетарна диета, над 11 милиона случая на преждевременна смърт могат да бъдат предотвратявани всяка година. Спазването на подобен хранителен режим освен това ще допринесе за намаляване на емисиите на парникови газове и за опазването на повече суша, вода и биоразнообразие.

Снимка: Shutterstock

Лекар: Хранете се бавно и умерено, ставайте леко гладни от масата (ВИДЕО)

"Храната, която консумираме и начинът, по който я произвеждаме, определя здравето на хората и на планетата. На този етап правим нещата по изключително погрешен начин", казва Тим Ланг от британския Юнивърсити колидж, един от ръководителите на изследването, цитиран от Ройтерс.
Докладът, изготвен с участието на 37 специалисти от 16 страни, препоръчва хората да консумират основно растителна храна. Експертите се позовават на предишни проучвания, според които консумацията на червено месо се свързва с редица здравословни проблеми. Все повече изследвания нищят ефекта от хранителните навици върху околната среда. Производството на червено месо например изисква суша и храна за добитъка, който в процеса на храносмилане отделя парниковия газ метан. 

Снимка: Shutterstock

Редица животозастрашаващи хронични проблеми и болести се свързват с неправилно хранене, например затлъстяване, диабет, недохранване, няколко вида рак. Изследователите отбелязват, че нездравословният начин на хранене понастоящем причинява повече заболявания и смъртни случаи по света, отколкото необезопасеният секс, алкохолът, наркотиците и тютюнопушенето, взети заедно.

Специалисти откриха нов метод за удължаване на живота

Правилното изхранване на разрастваща се глобална популация, която се очаква до 2050 г. да достигне 10 милиарда души, ще бъде невъзможно, ако сега не променим хранителните си навици, не подобрим производството на храна и не ограничим хранителните отпадъци, допълва експертът. "Налага се коренно да променим глобалната хранителна система в невиждан досега мащаб", казва Тим Ланг.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес