Открити са при проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит”

Сериозни нарушения са открити в отделението по хемодиализа във Видин след проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит”, направена по жалба на пациенти.

Парадоксалното - пациентите получили одита пет месеца по-късно и то след като изискали резултатите от проверката по Закона за достъп до обществена информация. 

НЕКАЧЕСТВЕНА ХЕМОДИАЛИЗА: Пациенти твърдят, че апарат влошава здравето им

За проблем във видинската хемодиализа се заговори след авария на водоочистващата система в началото на октомври миналата година. Направената проверка показва, че животоспасяващите апарати се подържат от специалист, завършил „Радио и телевизия”, както и от локомотивен машинист. Никой от тях не е завършил курс за работа с диализната апаратура.

Според одита хемодиализните апарати са в предаварийно състояние. А за 2017 година във Видин са починали 21 пациенти на отделението.

„От 9 сестри, 3 нямат никакви завършени курсове за диализна апаратура, което също е нарушение по стандарт. И персоналът на самата Хемодиализа, и пациентите не са ваксинирани за хепатит В, което е по стандарт”, заяви Иван Димитров - Български пациентски форум.

„Друго е, че има препоръки със срокове за изпълнение, а те са изтекли в края на ноември миналата година, а нищо по тях не е свършено”, заяви Валери Митков – пациент.

 От пациентската организация вече са поискали оставката на директора на болницата. Той не бе открит за коментар. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес