Разследване на Генка Шикерова за разходите на БТС

Описани, а неизвършени ремонти, финансирани с пари от бюджета на Столична община. И не само това - липсващи склад, оборудване и две нопостроени къщи. Действието се развива в Българския туристически съюз.

Години наред Българският туристически съюз получава субсидия от бюджета на Столичната община, за да поддържа туристическите обекти на територията на общината.

"Да поддържа заслони, хижи, пътеки, т.е. да обезпечи инфраструктурата, която софиянци да ползват на планината", каза заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

БТС се отчита. От отчета става ясно, че през 2015 г. туристическият съюз е сменил дограмата на хижата и е монтирана дървена. За заслон "Черни връх" към Столичната община са отчетени фактури за около 15 хиляди лева за последните пет години.

"Няма ясно обяснение, т.е. отчитане на дейностите. Дават се фактури, но какво точно съответства на терен на тези фактури не е ясно", добави Чобанов.

За други две хижи на Витоша предоставените отчети са абсолютно еднакви, в това число и описаните пирони. Общо извършените разходи са за 16 хиляди лева.

За последните пет години от Общината са отпуснали на туристическия съюз повече от половин милион лева. От отчетите на БТС единственото, което е ясно е, че има фактури и похарчени пари, но според Чобанов не и какво всъщност е свършено.

"Разполагаме с някакъв вид обяснения и с финансови документи, които будят редица въпроси, които смятаме, че са от кръга на интереси на специализираната администрация. Има нередности, които ние не можем да проверим, тъй като БТС не е наша структура", заяви заместник-кметът на София.

През годините БТС e получавал пари и от държавата, през Министерството на спорта, до момента, в който доклад на Държавния финансов контрол установява злоупотреби за стотици хиляди левове. От документите става ясно, че общо в "Черни връх", от 2007 г. до момента са вложени над 100 хиляди лева. Наред с това практика е и даването на дарения от наемателите.

БТС стопанисва имущество за милиони левове - хижи, заслони, учебни центрове на едни от най-атрактивните места в страната. Как точно се случва това, никой не може да проследи.

Емблематичен е случаят с новата хижа "Мусала", която след 30 години строеж и вложени над 15 милиона лева вече е отворена. В доклада на инспектората е записано, че наемът е символичен, а от договора става ясно, че сумата е 400 лева на месец.

Дори и след вътрешни проверки на инспектората на БТС, се установяват редица липси. 

На фона на злоупотребите и неясните харчове, сега БТС е в още по-заплетена ситуация, защото от края на миналата година съдът обяви Управителния съвет на дружеството за нелигитимен.  Това означава, че чайната на Черни връх може да остане без наемател, след като досегашните стопани обявиха, че напускат. Причината е, че не е ясно кой и кога може да вземе решение за нов.

От ръководството на БТС обещаха коментар по темата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.