Навършват се и 150 години от създаването на Менделеевата таблица

БАН ще се включи в отбелязването на 100-годишнината на Международния съюз по приложна химия и на 150 години от създаването на периодичната таблица на Менделеев.

Академията и представителки на българската химическа общност ще се включат в инициативата "Global Women Сs Breakfast" и заедно с колеги от цял свят днес ще отбележат 100-годишнината от създаването на Международния съюз по чиста и приложна химия /IUPAC/ и 150 години от създаването на периодичната таблица на елементите от Дмитрий Менделеев, съобщава БТА. Организатор на инициативата в България е Институтът по органична химия с Център по фитохимия на БАН. По този начин Академията ще се присъедини и ще стане част от световната инициатива "Empowering Women in Chemistry: A Global Networking Event".

IT фирмите влизат в училище

Историята за създаването на периодичната таблица на елементите от Менделеев по повод на обявената 2019 г. от ООН и ЮНЕСКО за Международна година на периодичната таблица, както и някои от значимите научни постижения на българските жени в химията ще обсъдят участниците в срещата.

На нея д-р Мария Атанасова от Химикотехнологичния и металургичния университет и проф. Адриана Тафрова от Факултета по химия и фармация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще разкажат за участието на жените в откриването на химичните елементи.

Проф. Радостина Стоянова от Института по обща и неорганична химия на БАН ще говори за това дали съединенията на алкалните или алкалоземните метали са по-ефективни за съхранението на енергия.

Големи световни компании наградиха български ученици в Брюксел

Иновативни полимерни материали ще представи доц. Мария Спасова от Института по полимери на БАН, която получи признание от IUPAC и беше включена под номер 51 /химическия елемент антимон/ в периодичната система за млади химици.

Проф. Павлина Долашка от БАН ще разкаже как жените могат да променят света и ще запознае дамите с лечебни и козметични препарати на ензимна основа, намерили пътя от научните лаборатории до пазара.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.