Част от джихадистите и техните семейства се предадоха близо до границата с Ирак

Предполагаеми бойци на ИДИЛ и техните семейства са се предали на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, съобщи Ройтерс. Това се е случило в близост до границата с Ирак в четвъртък. Информацията е получена от видео, публикувано от новинарска агенция, свързана с демократичните сили.

От няколко седмици кюрдите се опитват да разбият последния бастион от териториални владения на ИДИЛ в обсаденото погранично селище Багуз. Операцията обаче се бави заради усилията да се евакуират хилядите цивилни.

Джихадистите оказват яростна съпротива край границата с Ирак

Багуз е последното населено място в ръцете на джихадистите, които бяха постепенно изтласкани от някога завладените от тях земи. Макар че падането на селото ще бъде крайъгълен камък в кампанията срещу терористите, ИДИЛ все още се възприемат като заплаха.Те разчитат на партизански тактики и притежават определена територия в отдалечен район на запад от река Ефрат.

Над 40 000 души са напуснали джихадистката територия през последните три месеца, докато Сирийските демократични сили полагаха усилия да изтласкат групировката от владенията й.

ООН: Десетки са загиналите на път към бежански лагер в Сирия

Броят на евакуиращите се от Багуз говори за това, че хората в града всъщност са много повече, отколкото се очакваше. Хиляди хора от много националности са избягали от селището, като сред тях има и жертви, и поддръжници на терористите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.