Този ход дойде, след като токът спря в четвъртък и парализира голяма част от страната

Ръководителят на парламента на Венецуела Хуан Гуайдо заяви в неделя, че ще поиска от венецуелския законодател да обяви „национална тревога”, за да може да поиска международна хуманитарна помощ на фона на огромното прекъсване на тока, съобщава БГНЕС.

Гуайдо, който се самообяви за президент през януари, каза пред репортери, че е свикал спешно събрание на парламента в понеделник, за да се „вземат веднага нужните мерки по отношение на нуждата от хуманитарна помощ.”

Протести и спиране на тока доведоха до ескалация на напрежението във Венецуела (СНИМКИ)

Този ход дойде, след като токът спря в четвъртък и парализира голяма част от страната, поставяйки на риск пациенти нуждаещи се от медицинска помощ или хемодиализа.

Генераторите в болниците се използват за спешна помощ. Притесненията се разрастват, защото и без това ограничената храна, започна да се разваля.

Частният сектор във Венецуела е загубил около 400 милиона долара заради мащабното спиране на електричеството в южноамериканската страна, обяви още Гуайдо. 

Президентът на Николас Мадуро досега отхвърля международната хуманитарна помощ използвайки силите за сигурност, за да попречи на опозиционера си да я внесе в страната през съседните Колумбия и Бразилия. Мадуро твърди, че прекъсването на тока в хидро комплексът в Гури, който доставя 80% от електричеството в страната, се дължи на кибератака.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.