Това стана ясно по време на среща на ръководствата на двете партия

Премиерът Бойко Борисов е обещал две сигурни места на СДС в листата за предстоящия Европейски парламент. Това стана ясно по време на среща в централата на ГЕРБ на ръководствата на двете партия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Следващата седмица ще станат ясни и конкретните имена.

„Форматът ЕНП е изключително важен за нас, защото това са европейски избори и колкото и да се опитват да ги превръщат в местни или междупартийни тук, има огромен залог за Европа и за това каква я виждаме след това. Всеки глас и всеки евродепутат в повече ще бъде в полза. Това, за което съм се разпоредил е им  се даде сигурно избираемо място и поне двама души да има в листата от СДС”, каза премиерът Бойко Борисов.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на СДС Румен Христов определиха срещата като опознавателна. Следващата седмица предстои нова среща, на която ще бъдат изчистени всички възникнали днес въпроси.

Премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че е нормално най-старата дясна партия и партията, която е нанесла най-много поражения на БСП - ГЕРБ, да си сътрудничат. Разпоредил съм се да им се даде силно избираемо място, поне двама души да има в листата от СДС, убедени демократи - хора, които като отидат в Брюксел, ще защитават каузите на ЕНП, посочи Борисов. Той отбеляза, че щабовете ще продължат да работят как ще бъдат изписани плакатите и агитационните материали. 

След срещата премиерът Бойко Борисов заяви, че се надява и други политически сили да се присъединят към коалицията. 

"Констатирахме, че по отношение на европейската политика с ГЕРБ нямаме разминавания. Констатирахме и това, че ако участваме заедно на изборите, няма да има загуба на десни гласове", заяви Христов след разговора с Борисов.

"Констатирахме, че нашите евродепутати, представители на СДС и на ГЕРБ твърдо ще бъдат в групата на ЕНП", добави Христов. "За нас от СДС сътрудничеството с най-голямата партия член на ЕНП за изборите е нещо нормално и логично. Предстоят и други срещи. Тази беше първата, с която смятаме, че бихме могли да намерим общи точки за съвместно явяване", каза още Христов. 

Това беше първа среща и мислим, че можем да намерим общи точки за съвместно явяване на изборите, заяви председателят на СДС Румен Христов. Той припомни писмото на председателя на ЕНП Жозеф Дол, който е призовал да направят всичко възможно да обединят десните избиратели, за да имат по-голямо представителство в Европейския парламент. 

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че другата седмица в четвъртък ще бъде втората среща между ГЕРБ и СДС, а дотогава ще изчистят всички детайли преди официалното представяне на листата на 31 март.

"Разчитаме на твоята мъдрост", обърна се Бойко Борисов към Владимир Кисьов в края на срещата и отбеляза, че той е първият преговарящ за присъединяването на България към ЕС. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.