Темата коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов

"През 2018 година са образувани досъдебни производства за корупция срещу 37 български граждани. Сред тях има кметове, има участници в местната власт, държавни служители". Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов в студиото на "Здравей, България"."Всеки един сигнал се проверява, в това мога да ви уверя. С прокуратурата работим съвместно и резултатите са видими", коментира Маринов.

"На вчерашния съвет запознах президента и присъстващите с това, което правим за борба с корупцията, а то не е малко. 182 сигнала са получени при нас. Знаете, МВР има компетентност по противодействие на корупцията в органите на държавна власт – както в държавната администрация, така и в местната власт", посочи още Маринов. 

Той посочи, че от вътрешното ведомство проверяват всеки един сигнал за корупция, а ако не е от компетенциите им, го препращат към ДАНС и прокуратурата. „Ако има пропуски в законодателство, се прави оценка за неговото въздействие“, отговори Маринов на въпрос има ли дупки в закона, по който работи антикорупционната комисия. „Главният прокурор и прокуратурата могат да проверят абсолютно всеки“, отвърна той, запитан кой може да провери шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. 

По думите му законът за противодействие на корупцията е от една година. "Хиляди на брой са декларациите, които се декларират. Всичко се проверява и към момента. Работим много добре с новата агенция. Те нямат полицейски правомощия, което означава, че ние трябва да имаме много добра координация. В следствие на тази координация виждате много реални случаи, които стават обществено достяние", коментира още той в студиото на "Здравей, България".

БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА: Защо политиците не постигнаха съгласие на КСНС?

Според него КПКОНПИ има правомощия да разследва и министри. "Прокуратурата също може да разследва. При всеки сигнал се извършва проверка. В случая, това което излиза в медиите е сигнал. От практиката съм свикнал да изчакваме да свършат проверките, защото ако се работи с внушения – това не работи добре за никого. Ако има нарушение – всеки ще си понесе отговороността”, каза още Маринов.

"Всеки в държавата може да бъде проверен. Ако има пропуски в законодателството, те могат да бъдат отстранени от Народното събрание", подчерта министърът.

Без обща декларация след КСНС (ОБЗОР)

Относно предложенията за нов закон за противодействие на корупцията, Маринов заяви: ”КСНС е съвещателен орган при президента. Аз като министър на вътрешните работи не мога да отнемам правомощия на Народното събрание, тъй като законите се приемат там. Моето лично мнение е, че ако един закон е работил успешно една година, то това не означава че е лош. Ако има нужда – може да се направи поправка. Не е добра практика при всеки проблем да пристъпваме към промяна на закона, защото хората се объркват”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.