В Министерския съвет се проведе среща между премиера, здравния министър и директори на болници

Повече пари за лечението на деца и бременни, както и по-високи заплати за медиците. Това обеща здравният министър Кирил Ананиев след среща между болнични директори и премиера Бойко Борисов.

От 1 юни ще бъдат повишени цените на някои клинични пътеки, което означава, че Здравната каса ще дава повече средства на болниците. За целта ще бъдат разпределени 50-те милиона лева, отпуснати целево след протестите на медици в последните седмици. 

Тепърва ще бъдат разпределени още 30 милиона лева, обещани още през февруари за общински болници и за спешна помощ.

„От 1 юни ще бъдат изменени цените на клиничните пътеки. Но касово ще бъдат платени заплатите през юли. Самото разпределение в конкретните лечебни заведения, при спазването на методиката, за която казах, че сме готови, се извършва на базата на вътрешни правила във всяко едно лечебно заведение”, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

„Трудно, може би немислимо е да достигнем параметрите на браншовото споразумение за заплатите. Това ще обясня аз на колегите, както и на сестрите, които в момента протестират, за да се опитаме да успокоим напрежението”, заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

В позиция, изпратена тази вечер до NOVA, от столичната педиатрична болница казват, че договорената промяна в Наредба 3 няма да реши проблемите на детското здравеопазване. Затова лекарите  излизат на протест и ще блокират булеварда пред детската болница на 10-ти май .

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.