Британският премиер се оттегля на 7-ми юни

Британският премиер подава оставка. Тереза Мей обяви, че ще се оттегли и от поста лидер на Консервативната партия на 7-ми юни. В емоционално изявление, в което почти се просълзи, тя подчерта, че е направила най-доброто, на което е способна, за да довърши Brexit. И изрази дълбокото си съжаление, че не е успяла да приключи развода между Лондон и Брюксел.

Тереза Мей подава оставка

Тереза Мей ще остане да изпълнява длъжността докато партията й избере неин наследник. Тя обаче предупреди, че следващият министър-председател ще трябва да изгради консенсус в парламента за Brexit.

„Нашата политика може да е напрегната, но има толкова, толкова добри неща в тази страна. Толкова много, с които да се гордееш. Толкова много, за да бъдеш оптимист. Скоро ще напусна тази длъжност, която беше честта на живота ми - втората жена- премиер, но със сигурност не и последната. Ще си тръгна без лоши чувства, но с огромна и трайна благодарност, че имах възможността да служа на страната, която обичам”, заяви министър-председателят на Великобритания в оставка Тереза Мей.

След оставката на Мей: Какви са сценариите за Brexit?

Категорична реакция на Европа след оставката на Тереза Мей - предоговаряне на условията по Brexit няма да има, независимо кой ще бъде избран за министър-председател на Великобритания. В Мюнхен, българският премиер Бойко Борисов също коментира политическите трусове в Лондон.

Първи отзиви на британски политици след оставката на Мей

„Ще ми се сбъднат най-страшните прогнози. Ще дойде някой друг и ще каже „било, каквото било” и сега като имаме 70 и кусур депутати (в ЕП) да си говорим пак това, което мислим няма да е коректно и честно. Съжалявам за Тереза Мей, с нея действително си работехме много добре всичко”, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА "BREXIT" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.