Гел-Ман получава Нобелова награда през 1969 г. за открития, свързани с класификацията на елементарните частици и тяхното взаимодействие

В САЩ на 90-годишна възраст почина изключителният американски физик от еврейски произход Мъри Гел-Ман, носител на Нобелова награда по физика. Това съобщиха от Института Санта Фе, цитирани от Би Би Си и БГНЕС.

Вселената е по-млада, отколкото се смяташе досега

Той получава наградата през 1969 за открития, свързани с класификацията на елементарните частици и тяхното взаимодействие.

Учени засякоха трус на Марс

„Съобщаваме с мъка за смъртта на Нобеловия лауреат, светило в много области на физиката - Мъри Гел-Ман - един от най-великите физици на 20-ти век, откривател, съосновател на ISF (Институт Санта Фе), откривател на „кварка“ (фундаментална частица)”, гласи съобщението на института в Twitter.

Гел-Ман получи Нобелова награда през 1969 г. Нобеловият комитет го номинира за откритията, свързани с класификацията на елементарните частици и тяхното взаимодействие.

Физикът е роден в Манхатън в семейството на еврейски имигранти от Австро-Унгария. От ранна възраст проявява любопитство и интерес към науката, а влиза в колеж за първи път, когато е само на 15 години.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.