Очакванията са центристките сили да спечелят мнозинството от местата

Oбщо в 21 държави в Eвропейския съюз гласуват днес. 

Очакванията са центристките сили да спечелят мнозинството от местата в 751-местния европарламент.

Две партии влизат с летящ старт, сочат предварителните проучвания. Това са движението „Напред” на френския президент Еманюел Макрон и партия „Брезкзит” на Найджъл Фараж - и двете с по 20 места.

В семейството на социалистите голямата надежда е Испания. Най-много места се очаква да бъдат спечелени от там.

„Бих искал да кажа, че се надявам избирателната активност днес да е висока. Изборите за Европейски парламент са важни, защото те определят посоката, в която ще поеме Европейският съюз”, коментира канцлерът на Австрия Себастиан Курц.  

„Важно е за Европа, и Унгария ще вземе участие и ще даде много ясното си мнение, че отхвърля миграцията. Искаме да видим лидерите на Евросъюза, които искат да я спрат, а не да я управляват”, коментира в изборния ден министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.

„Много е важна мобилизацията, избирателната активност на гражданите. Те решават бъдещето, добруването и прогреса на автономните региони, градовете, на нашия континент. Толкова много е заложено на карта за Европа на тези избори”, каза в изявление испанският премиер Педро Санчес.

Още по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.