Съоръжението е на компанията Space X

Ракетата носител „Фалкон хеви” на компанията Space X изведе в орбита 24 спътника, изследователска лаборатория и атомен часовник, съобщава БТА.

Стартът се състоя вчера в 9:30 ч. българско време. След няколко минути бе регистрирано отделянето на двата странични ускорителя, а след това и на първата степен. Ускорителите вече бяха използвани преди това за извеждането в орбита на саудитския телекомуникационен спътник „Арабсат-6А”на 11 април.

Астронавти кацнаха на Земята след 7 месеца на МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Товарът с маса 3,7 тона е бил подготвен от изследователските лаборатории на Министерството на отбраната на САЩ, от Националното управление за океанографски и атмосферни изследвания и от НАСА.

Учени от БАН разработват космическа система за многократна употреба

Мисията получи названието „Ес-Ти-Пи-2”. Тя предвижда разполагането на двадесет и четирите апарата на три различни орбити. На борда се намират лабораторията „Ди Ес Екс”, предназначена за изучаването на условията за разпространение на радиосигнали в атмосферата, устройство за оценка при използването на „слънчево платно” за придвижване в космоса, група спътници „Космик-2” за изучаването на климата и йоносферата на Земята, а също така и създаденият от НАСА атомен часовник с грешка от 1 секунда за 9 милиона години.

Марсоходът "Кюриосити" откри високо съдържание на метан на Марс

На борда на носителя се намира и прахът на 152 души в метални капсули, който ще бъде разпръснат в открития космос.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.