Според проф. Олег Асенов има два проблема с въвеждането на тол системата у нас

"Няма как да има по-добри пътища без тол система. А при формирането на тарифите има два проблема. Единият е обхватът, т.е. кои пътища ще бъдат толувани, а другият - за какви пари". Това заяви в ефира на предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" проф. Олег Асенов – началник на отдел „Управление на информационните системи и инфраструктурата” в "Националното тол управление".

Той допълни, че вече има първоначални предложения за размера на таксите. По думите му техническият обхват на системата е 10 800 км, а търговският е по-малък.

Тол системата тръгва пробно у нас от 16 август

„Технически за старт на системата ще бъдем готови на 16 август, както е по закон. Отлагането, ако можем да го наречем така, е за т.нар. търговско опериране. Беше взето решение да се отложи този старт, за да може в процеса на техническото опериране да се видят реалните специфики на тарифите и числата, които ще се получат при тестовете”, обясни още проф. Асенов.

С колко и откога ще се повишат тол таксите?

Той обясни, че ще се тестват различните методи за заплащане. Единият ще бъде маршрутна карта с възможност за отлагане за 7 дни. "Отделно с нашите партньори – национални и европейски доставчици на услуги, ще осигурим достатъчно количество бордови устройства”, каза професорът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.