Според вицепремиера Каракачанов прилаганите мерки не са дали никакъв резултат

Над 815,5 млн. лева от държавния бюджет и от външни фондове са похарчени за интеграцията на ромите за 10 години, а ефектът е нулев. Това каза вицепремиерът по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов на заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Той представи проекта на Концепцията за промени в политиката за интеграция на ромския етнос в България. Каракачанов уточни, че данните са за периода 2008-2018 г.

Твърдението си Каракачанов подкрепи с факти. През миналата година е имало 251 случая на насилие над полицаи. 90% от нападенията са извършени от жители на ромските гета, каза вицепремиерът. 

ЕП: Правата на ромите са постоянно нарушавани в ЕС

А за да стане стратегията по-работеща, бяха предложени други мерки. Например - да се спират помощи, ако конкретно лице откаже да започне работа, ако спре децата си от училище или се докаже, че злоупотребява с детски надбавки. 

Вицепремиерът Томислав Дончев, който е председател на Съвета, уточни, че няма публично финансиране за мерки, които имат етнически профил.

Каракачанов: Ако се примирим с хора, неспазвазващи закона, държавата загива

„Ние дори не знаем етническия профил на ползвателите на мерките, финансирани със средствата от държавния бюджет и от Европейския социален фонд, защото българската администрация не събира данни за етническа принадлежност“, изтъкна Дончев и допълни, че в този смисъл сумата, посочена от вицепремиера Каракачанов, е обобщена за интеграционни мерки за групи със социални затруднения. 

Репортер: Яна Чинкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.