Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев

Разследването на прокуратурата срещу фирмата, ударила НАП, показало, че агенцията не е единствената атакувана институция. До момента били събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма за интернет услуги и от други места, казват от прокуратурата, но заради разследването от държавното обвинение на този етап отказват да разкрият имената на институциите и дружествата.

По случая с хакерската атака срещу НАП вече има трима обвиняеми. Кристиян Бойков е сочен за извършител, а собственикът на "Тад Груп" Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков - за подбудители. Тодоров беше обявен за общодържавно издирване и за него бе издадена европейска заповед за арест. Адвокатът му Георги Стефанов заяви, че той е предприел пътуване, планирано много преди събитията от последните дни. "Другата седмица ще бъде тук и ще се яви за съответните процесуални действия", каза още Стефанов.

Собственикът на „Тад Груп” ексклузивно пред NOVA: Ние сме жертва

Той отрече твърденията на Гешев, че всички служители на "Тад Груп" са подали молби за напускане. "Никой не е напускал. В момента дружеството се готви да си преорганизира работата си, т.е да си купи нова техника, защото тя им беше иззета по странни причини", заяви адвокатът.

Действията на всички служители, работили във фирмата през последните две години, ще бъдат проверени от разследващите. Ако се установят нарушения, и те ще станат клиенти на прокуратурата.

Гешев съобщи още, че над 500 000 имейл адреса със съответните пароли на българска пощенска платформа са установени в иззетите от "Тад Груп" компютри. Обвинителят уточни, че разкритието е станало в рамките на днешния ден, без да посочва коя е платформата. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.