Констатирани са и ново огнище в област Русе, и нов случай при диви прасета в област Велико Търново

Ново огнище на африканска чума по свинете в индустриална ферма в село Попина, област Силистра. Наличието на болестта е констатирано от Българската агенция по безопасност на храните. Положителните проби са лабораторно потвърдени днес.

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище с африканска чума по свинете в индустриална ферма и първи за областта.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването, предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход.

Потвърдиха първи случай на африканска чума в Пловдивско

От Агенцията по храните потвърдиха и за ново огнище на африканска чума при домашни свине в град Бяла, област Русе, в лични стопанства, в които се отглеждат 9 нерегистрирани свине. Населеното място попада в 10 км надзорната зона, създадена около потвърденото на 16 юли огнище в регистрирана фамилна ферма в село Пет кладенци, община Бяла.

Установен е и нов случай на африканска чума при 6 диви свине в община Свищов, област Велико Търново.

В Попина и Бяла са създадени зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони). Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона.

В засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си