Прокуратурата разпространи нови доказателства по аферата "НАП"

Прокуратурата изнесе уличаващи подробности за начина, по който е планиран хакерския удар срещу НАП. Втората порция доказателства по процеса срещу „ТАД груп” беше изнесена ден след като шефът на фирмата Иван Тодоров беше върнат в ареста. От обвинението обясниха, че са осветлили данните заради големия обществен интерес.

Над 20 страници дешифрирани разговори в чат на служители на „ТАД груп” уличават Кристиян Бойков и Иван Тодоров в намерение да хакнат данните на НАП. 20-годишното момче дори е обещавало каса бира на колегите си, които могат да му намерят IP адрес на новия сайт на НАП. Оказва се, че Бойков е искал минимум 20 000 лв. за данните, които е източил от застрахователна компания. Защитата на обвиняемия твърди, че това не са доказателства и ще поиска всяка от замесените фирми, сред които има дори банки, да признае има ли неправомерен достъп до сървърите й. В интервю за NOVA, от спецпрокуратурата обясниха, че до десетина дни вероятно ще извадят нови доказателства.

ЕТО И ЛИНКОВЕ КЪМ ДОКАЗАТЕЛСТВЕНИТЕ МАТЕРИАЛИ:

Застрахователни дружества

Разпити резюме

Справка телеграм

Тодоров

Експертиза на чат приложението „Телеграм” дава яснота как и кога Кристиян Бойков е обсъждал хакването НАП. Още в средата на март той пише: „Ае да думкаме НАП”, а месец по-късно е категоричен „НАП тая вечер си заминава”. В групов чат между служители на фирмата, Бойков с псевдоним Джон Доу, изпраща на шефа си Иван Тодоров уеб адреса на държавно учреждение. След отговор, че сайтът е дело на институцията, Бойков пише „Другата седмица са в Биволъ”.

В чата Иван Тодоров пише и „Ще свалям правителството, хахаха”.

Следват разговори, свързани с проникването в базата данни на застрахователни компании. „Значи да ги гоним за тестове”, казва собственикът на „ТАД груп” Иван Тодоров. И допълва: „Ако не, в новините”.

Според свидетели по процеса, технологията на работа във фирмата била следната - първо се хакват данните на дадено дружество, после от „ТАД груп” му предлагат оферта за осигуряване на киберзащита. Самият Кристиян Бойков е поискал поне 20 хил. лв., за да продаде незаконно изтеглени от него застрахователни полици, се вижда от доказателствата.

„Считам, че разговорите, които са публикувани, първо не е ясно доколко са действителни, второ - те касаят текущи клиенти на „ТАД Груп”, на които към момента на провеждане на тези разговори са правени одити, пенетрейшън тестове, поради което е нормално това да е коментирано между служителите. Разните забележки, които са си разменяли по между си са част от нормалната комуникация на служителите в едно дружество в работна атмосфера, всички се шегуваме, докато работим. Това не ни прави престъпници”, заяви адвокат Любен Казанлиев, защитник на Кристиян Бойков.

За спецпрокуратурата разговорите не са шега. При разпитите служител на „ТАД Груп” разказва, че още през март бил офериран от Кристиян Бойков да сринат системата на НАП. Той обаче отказал с аргумент, че е на зъболекар.

„Има и други неща, които тепърва ще бъдат представени. Искам да кажа, че това не е нещото, което е убедило прокуратурата да вземе решение, касаещо мярката за неотклонение”, заяви Евгения Станкова - наблюдаващ прокурор.

Шефът на „ТАД Груп” се връща в ареста (ВИДЕО+СНИМКИ)

Прокуратурата тепърва ще решава дали да има нови обвинения по случая с източването на данните на 5 милиона българи и фирми. От държавното обвинение ще предоставят и нови доказателства. А публичното им оповестяване било в полза на обществения интерес.

„Тук има много широк кръг засегнати интереси и затова прокуратурата си позволява да публикува тези доказателства”, заяви Станкова.

Главният редактор на сайта "Бивол" -  Атанас Чобанов, все още не е разпитан от френските власти. Но показанията му ще бъдат приобщени към делото у нас.

А и днешните доказателства, разпространени от прокуратурата, разкриха допълнителни данни. Един от линковете, разпространен от разследващите, ни отведе до сайта БГ ТОЛ. Коментарът на Кристиян Бойков по темата е от 17 декември и гласи: „Чакам да го пуснат и ще се пробвам да го гърбя”. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.