БАБХ проверява 7 обекта в страната

Фуражна суровина от Бразилия със съмнение за салмонела е разпространена  доставена до 7 оператора в България. Това съобщават от Българскара агенция по безопасност на храните /БАБХ/. 

Служител на детска ясла в Русе е причинител за салмонелата и заболяването на децата

Чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи към Европейската комисия през юли Хърватия е разпространи информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина от Бразилия – соев шрот със съмнение за наличие на микробиологично замърсяване със салмонела. На 21 август Румъния е уведомила, че част от този соев шрот е доставена до 7 оператора в България. 

Сигналът е получен от Българската агенция по безопасност на храните. В момента се извършва проследяване на соевия шрот, обект на нотификацията и произведените комбинирани фуражи, в които е вложен същият, за да се установи дали в доставеното количество има замърсявате със салмонела. Салмонелата е микроорганизъм, който е неравномерно разпределен (гнездово) във фуражите. Всички оператори по веригата, при които се извършва проследяване, са оказали пълно съдействие.

В петък е станало ясно, че пробите от останалото налично количество от засегнатия соев шрот в складове в Румъния са отрицателни за салмонела.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.