България гарантира по изряден начин защитата на външната граница на ЕС, заяви председателят на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Германския Бундестаг

Членството в Шенген вече не е приоритет за България. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов в Берлин. Според него присъединяването ще ни създаде сериозни проблеми с мигрантите. Премиерът е гост на заседание на Христиансоциалния съюз по покана на председателя му Александър Добриндт.

Въпреки позицията на премиера Бойко Борисов, че в момента за страната ни е по-добре да не влиза в Шенген, Александър Добриндт даде положителна оценка за опазването от България на външната граница на Европа. Според него страната ни регистрира забележителен напредък в областта на финансите и в областта на правовата държава.

„Ще има ли в България нов голям германски автомобилен завод не е политически въпрос, но политиците имат правото да подават знаци на инвеститорите”. Така елегантно председателят на парламентарната група на ХСС  коментира желанието ни „Фолксваген” да построи завода си в България, а не в Турция.

„Всички сме наясно, че става дума за икономически въпрос. Това е стопанско решение, политиката не може да се меси. От друга страна обаче сме съвсем наясно, че политиката поставя политическите рамки и нашата среща тук е именно в този контекст”, заяви Александър Добриндт- председател на ПГ на ХСС в Бундестага.

Освен, че Добриндт насърчава инвестициите от Германия към страната ни, той смята и че България покрива изискванията за членство в еврозоната и Шенген. Към днешна дата обаче Борисов не намира полза от членството ни в това пространство.

„Всеки ден връщаме на Гърция по над 100-150  мигранти. Ако днес Александър каже: „Вие сте в Шенген днес, утре те ще напълнят България. Така че имаме хубава поговорка: „Всяко зло - за добро”.  Към днешна дата, дори и да съм опозиция, няма да приветствам влизане в Шенген за външната граница”, заяви Бойко Борисов.

"Германия е наш стратегически партньор в ЕС и близък сътрудник в НАТО", заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на програмното заседание на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Бундестага, което се провежда в Берлин.

Премиерът Борисов изтъкна конструктивното сътрудничество между двете страни, което се отличава с дългогодишни традиции и отлични перспективи като през настоящата година отбелязваме 140 г. от установяването на дипломатически отношения.

„България и Германия развиват динамично сътрудничество във всички области – политика, сигурност, икономика и търговия, туризъм, образование, наука и култура“, акцентира Борисов пред представителите на германския Бундестаг. Той подчерта, че има изключително интензивен политически диалог на всички нива, което е основа за успешното справяне с общите предизвикателства не само пред двете страни, но и в европейски план.

В изказването си българският министър-председател постави акцент още върху актуалните въпроси на ЕС.

„България е активен и последователен поддръжник на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани. По време на нашето председателство на Съвета на ЕС положихме големи усилия за връщането на темата в дневния ред на ЕС, защото интегрирането на региона със Съюза е стратегическа инвестиция в мира, демокрацията, просперитета, сигурността и стабилността на Европа“, категоричен бе премиерът Борисов.

Той подчерта, че именно признанието за положителния принос на България по отношение на европейския път на Западните Балкани е и делегирането на отговорността страната ни да председателства Берлинския процес. „Първото в историята съвместно председателство на Процеса с Република Северна Македония е акт на признание на постигнатото историческо Двустранно споразумение между нашите две страни, което е положителен пример за добросъседски отношения“, каза още премиерът Борисов.

В изказването си пред представителите на ХСС премиерът Борисов се спря още върху Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 и необходимостта от ефективното разпределение на ресурсите между отделните приоритети на ЕС.

„Като външна граница България добре разбира необходимостта от осигуряване на достатъчни средства за новите приоритети, особено в областта на миграцията, сигурността и отбраната“, добави премиерът Борисов. Той подчерта, че също толкова важно е бюджетът на ЕС да инвестира в растеж, заетост, конкурентоспособност и конвергенция, което означава по-добър живот за всички европейски граждани.

Министър-председателят Бойко Борисов се спря в изказването си още върху сигурността и единството на ЕС, както и върху въпросите на следващия институционален цикъл.

„България приветства избирането на госпожа Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Лично аз, като премиер, положих много усилия в подкрепа на нейната кандидатура и мога да кажа, че сме изключително доволни от резултата – член на Европейската народна партия става и първата жена председател на ЕК“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

„Премиерът Борисов е един от нашите най-близки приятели в Европа и изпитвам респект към това, което той и неговото правителство направиха през последните години“. Това заяви председателят на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС) в Германския Бундестаг Александер Добриндт по време на съвместна пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов. Българският премиер е в Берлин по покана на Добриндт и участва като почетен гост на програмното заседание на Групата на Християнсоциалния съюз.

„Нашите икономически отношения са изключително близки, както между Германия и България, така и между Бавария и България“, заяви по време на пресконференцията Александер Добриндт. Той отбеляза, че страната ни се развива успешно, особено във финансовата сфера. „Икономическият растеж води до повишаване на жизнения стандарт и търговският баланс става все по-впечатляващ. В момента Германия внася повече от България, отколкото изнася за България“, уточни още председателят на Групата на Християнсоциалния съюз (ХСС). Добриндт изрази благодарност към българската държава, че продължава да гарантира защитата на външната граница на Европейския съюз. „Искам да благодаря на България за това, че спазвайки правилата на ЕС, гарантира по изряден начин защитата на външната граница с помощта на Фронтекс“, поясни Александер Добриндт. Той отбеляза, че се регистрира забележим напредък по отношение на две важни теми за България – Шенген и еврозоната. „Не мога да дам времеви график, но следим темите с внимание и имаме позитивно отношение, отчитаме постигнатото от България в областта на финансите и на правовата държава“, добави председателят на Групата на Християнсоциалния съюз.

Бойко Борисов пристигна в Германия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов благодари за добрите думи на Александер Добриндт, като заяви, че тази оценка е важна и за инвеститорите. „За немските инвеститори ще бъде добре България да влезе в чакалнята на Еврозоната, защото това гарантира още повече инвестиции“, заяви министър-председателят Борисов. По отношение на Шенген премиерът изтъкна, че и в момента ползваме Шенгенската система в борбата с тероризма, контрабандата, наркотрафика, пролиферацията. „Имаме 100% обмен с всички немски и европейски служби“, каза още Бойко Борисов и добави, че споразумението ни с Турция работи. Министър-председателят припомни, че догодина България, заедно с Република Северна Македония, ще председателстват Срещата на върха на Инициативата „Берлински процес“, което е изключителен знак. По думите му е важно Балканите да станат привлекателна част от Европа.

По отношение на темата за Brexit премиерът Бойко Борисов изтъкна, че са били направени какви ли не отстъпки, но към днешна дата няма нищо по-различно отпреди три години. „Аз съм участник на съветите и още преди няколко години, когато започна Brexit, казах, че той няма да излезе добре. Преди седмица говорих и с Борис Джонсън. Огромни интереси има за Европа и Великобритания, голяма икономика, милиони хора работят от двете страни“, очерта ситуацията българският министър-председател.

В отговор на журналистически въпрос Александер Добриндт отбеляза, че разполагането на един голям автомобилен завод в България на германски производител е в дебати. „Всички сме наясно, че става дума за икономически въпрос, това е стопанско решение, в което политиката не може да се меси. От друга страна сме наясно, че политиката поставя политическите рамки и нашата среща е в този контекст“, уточни председателят на Групата на Християнсоциалния съюз.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.