С достигането си до тази фаза на турнира Димитров си осигури завръщане в Топ 25 на световния тенис

Григор Димитров не успя да преодолее руснака Даниил Медведев на полуфинала на US Open. На легендарния корт “Артър Аш” в Ню Йорк българинът отстъпи с 3:0 сета от петия в световната ранглиста.

Григор беше най-близо до успеха в първата част, когато на няколко пъти изправи публиката на крака с прекрасни отигравания.

СНИМКИ ОТ КОРТА И ТРИБУНИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Първият сет започна с пробив на Медведев, но два гейма по-късно Григор върна брейка. Българинът пропусна точка за пробив, но в крайна сметка тайбрек реши изхода от частта и то в полза на руснака.

В началото на втората част Григор спечели подаването на Медведев, но радостта беше кратка. Пробивът беше върнат мигновено и въпреки, че по-късно българинът направи редица страхотни отигравания, за да се измъкне от критичен момент той не успя да се пребори с безпогрешния руснак, който поведе с 2 на 0 сета. За огромно съжаление на Димитров третият сет се разви точно по вкуса на Медведев. Руснакът отново използва правилният момент, за да вземе предимство и в крайна сметка затвори двубоя с 6:3 гейма.

„Мисля, че не ми достигна спечелването на няколко точки в определени моменти. Медведев игра много добре и се бори здраво. Не се представих добре в ключовите моменти, особено при сетпойнта в първия сет, а знаех какво да очаквам от съперника. Във втората част отново направих грешки, но не спечелих три точки при мой сервис. Сигурен съм, че можех да се представя много по-добре в определени ситуации. В този момент обаче не искам да задълбавам”, каза Григор.

Въпреки поражението, представянето на Григор Димитров остава най-успешното му на US Open. Българинът не пропусна да отбележи и празникът на Съединението, като публикува специална снимка, в която се вижда гербът на България, върху неговата тенис ракета. Григор имаше и специална подкрепа от трибуните на „Флашинг медоус”, като не за първи път легендата на ски алпийските дисциплини Линдзи Вон бе забелязана на негов двубой.

Гришо сложи герба на България на ракетата си (СНИМКА)

Срещата между двамата продължи 2 часа и 40 минути. Григор Димитров стана най- ниско класираният полуфиналист на Откритото първенство на САЩ от 1991 година насам. От 78-мо място преди седмица, от утре Гришо ще се завърне в топ 25 на най-добрите тенисисти в света. На финала съперникът му Медведев ще се срещне с Рафаел Надал, който победи Матео Беретини с 3:0 сета.

ИСТОРИЧЕСКА ПОБЕДА! Гришо надви Федерер на US Open (ВИДЕО+СНИМКИ)

В Хасково въпреки загубата, еуфорията от успехите на Григор Димитров продължава. Треньорите споделят, че всяко негово участие оказва задължително влияние на младите тенис надежди, а достигането до полуфиналите на US Open ще доведе още деца на корта. Тези, които тренират, ще дадат още повече от себе си, за да постигат нови успехи.

В родния град на Григор се провежда любителски турнир за „Дните на Хасково”.

„Това че стигнахме до там е един огромен успех. Съжаляваме, че това не се продължи, на всички ни е тъжно, но така или иначе играта му показва, че той се завърна. Надявам се, че в следващите турнири всичко ще си дойде на местата. Тенисът е толкова сложен спорт, а и върховете са напрегнати. Нещата са винаги в движение, още повече, че в първата стотица всички са играчи, които всеки може да бие всеки. Този, който се намира в по-добра форма, който е по-упорит, той побеждава”, каза президентът на тенис клуб „Хасково 2015” Йордан Йорданов.

„Целият град видя колко упорито Григор се бори, за да постигне целта. Иманно това възпитава младите играчи, децата, които с ново зареждане, с ново желание за успехи идват на кортовете”, каза още Йорданов.

Всички тук са убедени, че участието на Григор Димитров в US Open ще доведе до нова серия от успехи и се надяват, че ще го посрещнат скоро у дома.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.