Ковчегът му беше изложен за поклонението в предверието на катедралата в Дома на инвалидните

Последна почит към бившия френски президент Жак Ширак. Тленните му останки бяха изложени за общонародно поклонение в Дома на инвалидите в Париж. Това е мястото, където са погребани прочути френски държавници, сред които и Наполеон Бонапарт.

СНИМКИ ОТ ПОКЛОНЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Снимка: БГНЕС

Там около 14 часа пристигна кортежът с останките на бившия френски държавен глава. По желание на семейството му ковчегът на Ширак беше изложен за поклонението в предверието на катедралата в Дома на инвалидните. 

Само до събота вечерта повече от 5 хиляди души се бяха подписали в книгата за съболезнования, изложена в Елисейския дворец.

Почина Жак Ширак (ВИДЕО+СНИМКИ)

Светлините на Айфеловата кула угаснаха в памет на Жак Ширак

Официалната част на погребалната церемония ще бъде в понеделник. Очаква се на нея да присъстват над 30 държавни глави на страни от целия свят, сред които и Владимир Путин. В понеделник следобед Жак Ширак ще бъде погребан в семейната гробница в „Монпарнас” до дъщеря си Лоранс.

След края на втория си президентски мандат Жак Ширак продължаваше да се радва на голямо одобрение. Публикувано днес проучване показва, че французите смятат Ширак за най-добрия президент на Петата република, наравно с генерал Де Гол – човекът вдъхновил самия Ширак. Сред основните му заслуги хората посочват премахването на редовната военна служба, както и намаляването на президентския мандат от 7 на 5 години. В международен план всички помнят отказа на Франция да участва в американското нахлуване в Ирак. Като президент, Жак Ширак официално призна, че Франция е участвала в депортирането на френските евреи през Втората световна война. Още през 2002 г., в реч в Йоханесбург, той призова световните лидери да обърнат внимание на климатичните промени.

С какво ще бъде запомнен Жак Ширак?

Репортер: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.