Задържани са 10 души, като 8 от тях са част от престъпната група, а двама са "мулета"

След разследване на NOVA полиция и жандармерия проведоха акция срещу „ало” измамниците във Ветово.

Рано в сряда сутринта униформените са влезли в града. Задържани са 10 души, като 8 от тях са част от престъпната група, а двама са "мулета", потвърдиха за NOVA от МВР. По данни на разследващите, бандата се е състояла от цяла фамилия, препитавала се чрез измами по телефона.

Сред задържаните са Христо Пожарникаря, Пламен Роджера, Петър Първанов, Васко Гръка и Топчо Янакиев и Яне Якуш.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Трима от задържаните ви показахме и в разследването, излъчено в предаването „Неделята на NOVA".

РАЗСЛЕДВАНЕ: Екип на NOVA откри тайник на „ало” измамници в Румъния (ВИДЕО)

Христо Пожарникаря е задържан зад границата на път за Румъния в опит да напусне страната. Това потвърдиха източници на NOVA, както и неговият баща.

Задържан е и Петър Първанов.

Васко Гръка

Пламен Роджера 

Към момента са конфискувани няколко автомобила. Извършват се претърсвания и в редица домове.

Във Ветово беше и зам.-главният прокурор Иван Гешев.  

„Към момента има доказателства за 6 случая на извършени „ало” измами. Колко са реално е трудно да се каже. Трудно е да кажем и какъв е периода на функциониране на тази престъпна група. Досъдебното производство е образувано в началото на годината, около февруари. Ветово е един от центровете на хора, които се занимават с тази престъпна дейност”, заяви Гешев.

„Става въпрос за два емблематични случая на телефонни измами. Единият е за измама на възрастен мъж от София на стойност 130 000 лв. Вторият случай е от началото на годината, когато едно 11-годишно дете от Стара Загора предостави на „муле” на групата около 44 000 лева”, посочи още той.

Екип на NOVA беше и в дома на Христо Пожарникаря. „Уплашиха ми децата. Имат ли право да влизат вътре? Като влязоха, какво направиха?”, коментира Пенка - баба на Христо.

Семейният автомобил е конфискуван като част от имуществото, придобито с пари от измамите.

„Влязоха напълно необосновано. Взеха и децата, което също е необосновано. Сега и колите, остава само да ни вземат и къщите. Аз съм съгласен да си сменя името – досега бях християнин, Николай се казвам. Сега вече ще стана от ИДИЛ”, каза Николай Христов - баща на Христо Пожарникаря

Разследването е срещу цяла фамилия, която се препитава от „ало” измами, подобно на тази, която беше разкрита преди време в Горна Оряховица.

За пръв път, в ефира на NOVA показахме тайник със SIM карти и батерии за мобилни телефони. При акцията във Ветово са открити още около 400 грама тротил и оръжие.

За последната половин година, това е трета акция в града срещу „ало” измамниците.

В сряда Ветово беше под обсада на жандармерията. Проверяваха се всички входове и изходи на града.

Екип на NOVA успя да проследи групата телефонни измамници от Румъния до техен тайник. В разследване на Тина Ивайлова, излъчено миналата неделя, чухме и част от разговори на „ало” измамниците с жертвите им. В тях се използват брутални методи на заплаха.

Разследването отне повече от 10 дни. Един от „ало” измамниците, които екип на NOVA проследи до тайника със SIM картите, в сряда беше задържан.

Сред арестуваните от спецпрокуратурата има и още един от героите в репортажа, който показахме миналата неделя. Разкриването на тайника със SIM картите е прецедент за страната ни.

Във втора част на разследването в „Неделята на Нова“ очаквайте ексклузивни кадри на телефонни измамници, обявени за международно издирване.

Информация: Тина Ивайлова, Наталия Йорданова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.