Те ще бъдат прегледани по време на кампанията „Множествената склероза не е присъда"

Пациенти с множествена склероза в шест града в страната ще имат шанса да бъдат консултирани от водещи невролози по време на кампанията „Множествената склероза не е присъда”. В градовете от кампанията липсват специализирани кабинети и пациентите нямат възможност да получат информация за възможностите за лечение.

Дилян Иванов е от Бургас и едва 17-годишен узнава, че е болен от множествена склероза. "Първоначално не можех да си чувствам ръцете, не можех да държа цигара, химикалка - всякакви предмети", каза Дилян пред камерата на "Здравей, България".

Диагнозата е поставена в София, след месец и половина обиколки на лекари в родния му град. "Мога да кажа, че загубих около  месец, месец и половина, докато разбера, че трябва да отида там, защото в Бургас ме пратиха на дерматолог, който на всичкото отгоре ме и лекуваше от нещо", каза още Иванов.

ПЪТУВАЩИ КОНСУЛТАЦИИ С НЕВРОЛОЗИ: Пациенти с множествена склероза ще имат достъп до специалисти

Множествената склероза е заболяване, което засяга основно млади хора във възрастта 18-40 години и до неотдавна се смяташе за равностойна на присъда. След поставянето на диагнозата болните в повечето случаи се изолират, затварят се в себе си, обезверяват се и не търсят консултации с невролози. Дилян не спира да се интересува, но смята, че липсата на специалисти в тази област по места е пречка за хората с това заболяване. "Специалистите са в София за множествена склероза. В Бургас има добри невролози, но МС е едно специфично заболяване, което си иска  специалист. И ако имаше специалист в Бургас, със сигурност нещата щяха да са една идея по-добре", заяви Дилян.

Такава е ситуацията и в другите градове на страната. Затова на хората, поразени от множествена склероза, се налага да пътуват до София, въпреки състоянието им. "На една моя приятелка от Варнай казаха, че има МС преди 3-4 месеца, но във Варна не могат да й назначат лечение и я пращат в София. Един голям град като Варна с Медицински университет, университетски болници", каза Иванов.

Затова Дилян се зарадва, като разбра, че ще има пътуващи консултации из страната. София, Враца, Трявна, Казанлък, Ямбол и Добрич са градовете, където в рамките на втория етап на кампанията „Невролозите идват при вас“, водещите български лекари в областта на множетвената склероза ще отидат при пациентите.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.