Лечението на пациента може да спре влошаването му, ако болестта бъде открита навреме

Невролози ще пътуват до места, където няма специализирани кабинети за лечението на множествена склероза. Целта е да се подобри достъпа на пациентите с това тежко заболяване.

В България няма регистър на болните от множествена склероза. Според неофициални данни - това заболяване у нас имат близо 10 000 души. Лечението може да спре влошаването, ако болестта бъде открита навреме.

Защо вече втора година не се правят белодробни трансплантации у нас?

Да се разходиш в града и да отидеш на театър са само част от малките неща, за които здравите хора не си дават сметка, че може да не са невъзможни за болните. Здравка Цветарска знае това от личен опит. „Изведнъж ежедневни дейности започнаха да ме затрудняват - чистене, пране, простиране, започнах да изпускам предмети, да виждам двойно и така разбрах, че нещо не е наред”, каза Здравка Цветарска, която е председател на фондация "Множествена склероза"

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което засяга главния и гръбначния мозък. Според лекари, ако лечението започне навреме, може да се забави инвалидизацията при пациентите или дори да не се стигне до нея. Здравната каса покрива разходите за лекарства на голяма част от пациентите.

„Има обаче вече случаи, когато напредне инвалидизацията, действаме със симптоматични лекарства - тоест облекчаващи някои отделен признак на болестта. Може би там трябва да си пожелаем нещо допълнително да заплаща касата, поне с частична реимбурсация”, коментира Ксения Кметска - специалист по нервни болести.

Чакащи за белодробна трансплантация излязоха на протест (ВИДЕО)

Множествената склероза не може да се излекува. С лекарствата може обаче да се поддържа състоянието на пациентите. Лекарите категорично отричат алтернативните методи. „Няма да му навреди това, че ще отиде в Индия, няма да му навреди, че ще отиде в Хималаите, няма да му навреди това, че пие добавки, какво ще му навреди? Но ефектът ще бъде, че той няма да се лекува реално”, коментира Иван Миланов - директор на болница „Свети Наум".

В следващите дни започват пътуващи консултации на специалисти невролози, ще има и Ден на отворените врати в София, Враца, Трявна, Казанлък, Ямбол и Добрич.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.