Причината – напусналите лекари след смъртта на 3-годишното дете

Въвеждат стратегия за спешното лечение на деца. Причината е хаосът около смъртта на 3-годишния Александър. След трагедията, интензивното отделение в педиатрията остана без анестезиолози и спря приема на пациенти. Първите пациенти, пренасочени към други лечебни заведения, вече са факт.

Интензивното отделение на Педиатрията е в криза. Шестима лекари, сред тях и най-важните – анестезиолозите – напускат.

Говори жена, станала свидетел на трагедията с починалото 3-годишно дете (ВИДЕО)

Бащата на дете, починало в Педиатрията, обвинява лекарите в некомпетентност

„Тежки случаи на деца не могат да се обслужват, тъй като има риск за живота им”, каза доц. Димитър Калайков - директор на педиатричната болница.

 

 

 Преди месец, детето на Гергана влиза в интензивното отделение. Жената разказва, че никога няма да забрави времето, прекарано в болницата и лекарите, които спасяват живота на едногодишната й дъщеря. „Изписаха ни преди два дни, поради подобрение на детето, не поради това, че липсва персонал или не може да му се осигури по-нататъчно лечение. Това е огромен проблем за следващите деца, които ще имат нужда от интензивна помощ”, каза тя.

 „Това е много жалко и ние се надяваме, че затварянето на интензивното отделение е временно”, каза доц. д-р Даниел Илиев - началник на отделение в педиатричната болница.

Срокът е 5 януари 2020 година. Дотогава най-тежките детски случаи ще се поемат от други три болници – „Пирогов”, Националната кардиологична болница и „Алексадровска”.

„Факт е, че досега ние винаги сме колаборирали с колегите от Педиатрия, взаимно сме си помагали. Това сега ще трябва да стане по-интензивно”, заяви проф. Николай габровски - и.д. изпълнителен директор на „Пирогов”.

А на този фон, Върховният административен съд даде зелена светлина за строежа на Националната детска болница.  „Ако не се лъжа, строежът беше започнат преди 30 години. По принцип бетонът е материал, който с времето увеличава якостта си. Но би трябвало да имаме една много подробна експертиза, за да кажем какво е състоянието сега”, каза арх. Тодор Булев.

Експертиза, възложена от здравното министерство показва, че сградата може да бъде довършена. Цената обаче, не трябва да надхвърля  95 милиона и 400 хиляди лева. Ако всичко върви по план, болницата ще бъде готова до 2 години.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.