Срещу д-р Ина Бончева са повдигнати обвинения за измама и фалшифициране на документи

Психиатърката, обвинена в мащабно източване на здравната каса остава в ареста. Това реши съда в Пловдив. лекарката е уличена в присвояването на 537 хиляди лева от здравната каса. Това се е случвало чрез изписване на скъпоструващи лекарства за шизофрения на фиктивни пациенти.

Д-р Инна Бончева скри лицето си зад медицинска маска. Пред съда отхвърли обвиненията като абсурдни.

Адвокатът й твърди, че липсват доказателства тя да е извършила престъпление. Защото всеки един от пациентите, на които е изписвала лекарства, трябвало да се яви лично в Здравната каса, за да получат скъпите лекарства. „Тя може да издаде рецепта, но има един куп други изисквания до получаване на лекарството и поставянето му на пациента”, коментира Георги Кутрянски, адвокат на д-р Инна Бончева.

Задържаха психиатърка за източване на половин милион лева от НЗОК

Разследващите още издирват посредниците, които са взимали скъпите лекарства от аптеките и са ги давали на психиатърката. Прокуратурата проверява дали в схемата са замесени други лекари и служители на Здравната каса. Твърди се, че лекарката е източила още 2 хиляди лева с фиктивни прегледи. „Точно така говорим и за такива неща. По - точно разследваме и извършените от доктор Бончева прегледи на така наречените й пациенти”, обясни Атанас Илиев- заместник-районен прокурор на Пловдив

 

 

Близка на обвиняемата се съгласи да говори единствено пред NOVA. Тя твърди, че лекарката е изкупителна жертва. “Това, в което я обвиняват е по-скоро в сферата на фантастиката. Това е човек, който е учил достатъчно години, за да бъде лекар. Полoжила е клетва, за да лекува хората и си изпълнява работата”, коментира тя.

Съдът прецени, че има опасност психиатърката да повлияе на разследването и затова остава в ареста.

Решението на съда не е окончателно и лекарката ще го обжалва.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: