Темата коментират Свилена Димитрова и Емил Велчовски

България е рекордьор в Европейския съюз по доплащане в болниците - около 50 % от разходите за лечение. От Съюза отдавна съветват страната ни да свие този процент – до 15 на сто.

В петък в „Здравей България” Мими Виткова – председател на Асоциацията на  дружествата за доброволно здравно осигуряване поясни какви са допълнителните такси.

„Има цени на стая по 300 лв. каквито няма и в 5-звездните хотели в България. Ангажиране на час за операционна зала – 892 лв. Обследване на риск от падане и от болка. Постелъчно бельо, пералня. Това е включено в тази цена”, посочи д-р Виткова.

АБСУРДНИ ТАКСИ: Пациенти плащат за престой на операционна маса и мерене на кръвно

В студиото на „Събуди се” темата за доплащането в болничните заведения коментират представител на Болничната асоциация, както и на Агенция „Медицински надзор”, които проверяват тези случаи.

„Това, което искам да кажа, че изказването на д-р Виткова е нейно лично и застрахователните компании не са потвърдили тези твърдения”, каза адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

„От началото на годината говорим за дълго чакана реформа в здравеопазването. Доверието на пациентите е сериозно разклатено. Когато се изнася подобна информация, това допълнително затруднява лечебните заведения да вършат основните си задачи. Няма никакво съмнение, че в болничната система има недофинансиране. Когато публичните средства са недостатъчни, за да покрият действителните разходи, които са необходими за предоставянето на здравни услуги, то разликата трябва да бъде намерена отнякъде. Логично е тази такса да бъде заплатена от този, който плаща услугата”, добави Димитрова.

Новият модел за здраве: Частни фондове ще конкурират НЗОК

„Лечебните заведения са принудени да търсят формулировки за доплащане, защото наредбата ги ограничава в това за какво могат да търсят доплащане. Тези доплащания са обявени в ценоразписите на съответните лечебни заведения. Вече са и на сайта на Министерството на здравеопазването и не може да става въпрос за нерегламентираност. Има наредба и всеки може да я прочете”, заключи адв. Свилена Димитрова.

„Повечето от услугите, които са изнесени на сайта на Здравното министерство и правят впечатление със своята драстичност по размер, не са свързани с диагностично-лечебния процес на хоспитализирания пациент. Това са неща, които ръководството на конкретната болница е решило, че може да бъдат предоставени. Конкретното лечение се заплаща от Здравната каса по реда на клиничните пътеки”, коментира Емил Велчовски от Изпълнителната агенция „Медицински надзор”.

„Санкциите за нарушения в болниците са от 300 до 3 000 лв. Когато едно лечебно заведение предлага услуги, те следва да бъдат поискани от пациента. Не да им бъдат императивно заложени под формата на декларация, че ще ги използват. Законът предвижда пациентите да подадат заявление, след като се запознаят с ценоразписа”, обясни още Велчовски.

Повече гледайте във видеото.