Код червено за силни валежи в Испания

Първият ден на седмицата започва с облачно време в часовете преди обяд. На места в Предбалкана рано сутринта ще прехвърча сняг. Още около обяд от запад облачността ще намалява. До края на деня облаците ще са само в източните райони.

Около обяд ще е най-силен и вятърът. Неговите пориви ще са по-осезаеми в Източна България. Температурите в топлата част на денонощието ще бъдат между 0 и 5 градуса, по-топло – по западното поречие на Дунав, в централните части на Южна България и на югозапад. 

В планините времето ще бъде слънчево, със силен вятър по високите части. Най-силни пориви се очакват в източните дялове на Стара планина и по склоновете на Родопите. Температурите в планината ще бъдат между 0 градуса - по високото и 4-5 - в ниското.

Мощен циклон се развива в западната част на Средиземноморието. Бурята ще изсипе цялата си мощ под формата на обилни валежи от дъжд и сняг в източните области на Испания, Балеарските острови (Ибиса, Майорка и Менорка), както и островите Сардиния и Корсика. В сила е код "червено" в някои райони с предупреждение за снежни виелици, ураганни ветрове и опасност от наводнения. Ако в следващите 48 часа пътувате към Валенсия, Барселона и Аликанте, подгответе се за лошо време, с възможни усложнения на трафика и по летищата.

Балканите попадат под влиянието на антициклон, който до края на седмицата ще ни осигури сухо време. Дневните температури ще скочат до 10-15 градуса в сряда. След това очакваме нахлуване на малко по-студен въздух в четвъртък и петък, с дневни температури около 3-4 градуса и силен вятър. Но през почивните дни термометрите отново ще тръгнат нагоре със стойности до над 10 градуса.