Те отхвърлиха предложението на левицата за пълна забрана на рекламата за хазарта в медиите

Окончателна забрана на частните лотарии. Това решиха депутатите на второ четене в бюджетната комисия. В същото време те отхвърлиха предложението на левицата за пълна забрана на рекламата за хазарта в медиите.

Законопроектът на Валери Симеонов предвижда забрана на частните лотарии, а този вид хазартна дейност да се упражнява само от Държавния спортен тотализатор. Социалистите настояха за допълнителни промени - забрана на рекламната дейност на лотариите.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

“Не на рекламата, която не създава нищо в България. Само взима парите, основно на бедните. И прави определени хора много богати”, смята проф. Румен Гечев от БСП.

Заради предложението на левицата на заседанието дойде зам.-министърът на младежта и спорта, заедно с представители на спортни федерации. Според тях ако се забрани рекламата на хазартни игри, ще бъдат загубени приходи за спорта.

„Ще се отрази пряко на подпомагането на българския спорт. Трябва да се търси баланс”, смята зам.-министърът на младежта и спорта доц. Стоян Андонов.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Депутатите приеха промените в Закона за хазарта (ВИДЕО)

Мнозинството обясни, че към момента има действащи разпоредби, които забраняват пряката реклама, но нямало как да бъде избегната непряката.

„Ако се приеме, към този момент ще останем без доста сериозни приходи и средства за издържане на редица клубове, не само големи”, обясни Валери Симеонов.

А иначе законът за хазарта е възможно да бъде вкаран в пленарна зала още утре като извънредна точка.