Темата коментират социалният антрополог Харалан Александров и психологът Младен Владимиров

„Имаме способността да се тревожим. Нашият ум е устроен така. Това е сигнален механизъм, който ни предпазва от всички заплахи, които ни дебнат. Опасно е обаче, ако прекалим с паниката, защото ще започнем да правим глупости. Трябва да се намери здравословната степен на притеснение”. Това заяви в ефира на "Здравей, България" социалният антрополог Харалан Александров.

"Лекарите и те са хора. Тази ситуация е различна, защото е видоизменима. Всеки един от нас трябва да бъде отговорен към себе си и да спазваме указанията на експертите. Не трябва да се сърдим на медиите, защото те ни подават информация", каза още психологът Младен Владимиров.

Кантарджиев: Няма доказано средство за лечение на коронавирус

Александров обясни, че един от най-големите рискове на хората е да откажат да повярват в експертната преценка.

"Един от най-големите рискове е да откажем да вярваме в експерната преценка. Това е една от чумите на късната модерност. Комуникационните технологии позволяват да сме в контакт, независимо от това дали сме лице в лице. Здравословната позиция е да се научим да си даваме сметка кои са добронамерените медии, които ни дават точната информация", каза още социалният антрополог.

Извънредни мерки за сигурност в „Пирогов” заради новите случаи на коронавирус

Според Владимиров ситуацията с коронавируса е управляваема, независимо от сложността ѝ.

"Младите хора се информират през социалните мрежи и дори вече носят маски като вид комформизъм. Възрастните пък се готвят като за война, защото при болест, човек ще бъде подсигурен от Втора градска болница. Борбата и бягството са двa инстинктa, които ни мобилизират. Хигиената е изключително важна", каза още той.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК