Ако банките ги притиснат, ще ги фалират и унищожат, смята вицепремиерът

Трябва да мислим за живота в държавата и след мерките. А когато те бъдат отменени, на фирмите ще им е нужно поне 1 месец, за да си стъпят на краката. Такова мнение изрази вицепремиерът Красимир Каракачанов в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”.

„Това, което се случи в Европа заради коронавируса, показа много несъвършенства на сегашната икономика – при най-малкото сътресение нещата се разклащат”, коментира Каракачанов.

По думите му държавата трябва да направи всичко възможно за това хората да задържат доходите си, за да могат и след кризата да се възстановят бързо. Това е добре и за икономиката, и за бюджета, смята вицепремиерът.

„Основният ресурс на България това е земята. А ние в момента я използваме по най-примитивния начин – едни субсидии на едни хора, които са огромни арендатори, които нямат интерес да развиват друго освен пшеница, царевица, слънчоглед. Това са неща, които се определят като цени от борсата”, каза Каракачанов, като уточни, че става въпрос за не повече от 300 големи арендатори. 

Случаите на коронавирус у нас вече са 242

„Земята на България, още през 40-те години е изчислено, може да храни 32 млн. души население. А ние внасяме какво ли не”, коментира вицепремиерът.

Сред предложенията на ВМРО за справяне с кризата са и незабавното изплащане от страна на държавата на всички задължения към фирми и граждани, отлагане на плащането на кредити от юридически и физически лица, засегнати от извънредните мерки, до края на извънредното положение плюс 1 месец,  както и отлагане на плащането на данъци до края на извънредното положение плюс 1 месец.

„Когато свърши извънредното положение, поне 1 месец ще е нужно на фирмите, особено на по-малките, за да си стъпят на краката и да възстановят дейността си до такава степен, че да могат да си плащат задълженията. Ако банките ги притиснат, ще ги фалират и унищожат. И ще напълним Германия с нова работна ръка”, коментира Каракачанов.

Каракачанов оцени мерките, предприети от правителството като добри, но уточни, че Патриотите предлагат „малко по-гъвкав подход”.

Що се отнася до ролята на армията по време на извънредната ситуация, Каракачанов уточни, че военните могат да подпомагат структурите на МВР в чисто охранителната им дейност.

„Веднага можем да изпратим 400 човека за охрана на границата, като по този начин да освободим ресурс на МВР, които в момента вършат тази охранителна дейност. Тоест вместо 400 полицаи по границата, могат военни да отидат, а полицаите да охраняват населените места. Например да вземем посолствата. 100 човека жандармеристи охраняват посолствата. Тази охранителна функция може да я поеме армията, а тези 100 души жандармеристи да ги пратим в гетата, където купонът не спира”, каза Каракачанов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!