3 от новите случаи са от Видин

Към 17 часа в четвъртък доказано заразените с COVID-19 у нас са 1506. 59 са новите случаи за последното денонощие. 13 от новите случаи са от Видин.

НОВО ОГНИЩЕ: 12 с COVID-19 в дом за деца във Видин

Хората, които са настанени в болница, са 317. От тях в по-тежко състояние и в интензивна клиника са 40. Продължава да расте и броят на заразените медици - вече са 164.

Междувременно, във ВМА за първи път направиха преливане на кръвна плазма с антитела от оздравял пациент на заразен. Към момента състоянието на пациента е стабилно.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Вливат плазма с антитела за лечение на COVID-19, заразените са 1488

"Още същия ден се преля прясна плазма, не замразена, което според нас носи преимущества за метода. Това е първото преливане и не може още да се съобщят резултати – пациентът е афебрилен – няма температура и се чувства добре. За по-далечни резултати може да говорим следващите дни", обясни началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Важно условие за преливането е и пациентът, и донорът да са от една кръвна група. Едва след като бъде направен определен обем такива преливания, ще могат да се вадят и изводи дали методът работи.

Почина още един от заразените с COVID-19 от Дома за стари хора в Гара Орешец

За да се потуши напрежението между личните лекари и здравния министър, вече са променени правилата за ваксинациите.  На практика, с новите корекции се отваря възможността и по-големите деца да бъдат имунинизирани. Ваксини ще могат да се правят и в други дни,  освен вторник и четвъртък. А когато личният лекар няма записани малки пациенти, ще може да преглежда възрастните. Според новите указания ще се извършват не само задължителните имунизаци, но и препоръчителните.

Въпреки честите противоречия между Щаба и правителството, напрежение между тях няма, увери здравният министър.

" Няма такова напрежение. Водим разговори, понякога спорим, анализираме ефекта от мерките. Но това не означава, че има напрежение между щаба и правителството", заяви Кирил Ананиев.

 

В областната болница във Видин е починал 73-годишен мъж с COVID-19. Пациентът е страдал от мозъчно-съдова болест и хронична бъбречна недостатъчност. Прекарал е и инсулт.

Към 30 април, 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 43; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 22; Видин – 103; Враца – 7; Габрово – 6; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 67; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 26; Перник – 13; Плевен – 146; Пловдив –73; Русе – 13; Силистра – 5; Сливен – 45; Смолян – 34; София – 713; Стара Загора – 37; Хасково – 17; Шумен – 4, Ямбол – 13.

Репортер: Благой Цицелков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!