37 са новите случаи на COVID-19 у нас

Новите лабораторно доказани случаи на коронавирус за денонощието са 37. В болница са настанени 10 души от далите положителна проба. 2 175 е общият брой на инфектираните с COVID-19 в България, а увеличението им е с 1,7%. 

За първи път данните за коронавируса бяха съобщени от проф. Тодор Кантарджиев, който днес неколкократно подчерта, че щабът не е искал да плаши хората.

Вместо с обобщение на актуалните данни за коронавируса, тази сутрин брифингът започна с опровержение на критиките, че щабът насажда страх. За всяване на паника заговори вчера и държавния глава.

Общо починалите с коронавирус у нас са 106. Три са новите случаи за денонощието. „Във ВМА - 76-годишна жена с хронична обструктивна белодробна болест. Мъж на 67 години от Ямбол с артериална хипертония и втори мъж на 67 години в Ямбол със сърдечно-съдово заболяване и с два стента”, информира още проф. Кантарджиев. 

Броят на излекуваните достигна 573 души, новите случаи са 28. 

 

Брифинга на Националния оперативен щаб даде директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той посочи, че вече близо 70 дни Щабът се е старал да информира населението. 

„Посланията на Щаба и на моите колеги в последните 10-11 седмици са на базата научен анализ. Целта ни е била да направим така, че при нас нещата да са малко по-леки от това, което се случи на някои други държави. Такива, които са ни били пример дори в медицинско отношение и в здравеопазването”, уточни той. 

„Мога да ви кажа, че не сме плашили и винаги сме казвали истината според информацията и анализа, който правихме. Цифрите сами говорят, че в нашата страна заболелите и починалите са по-малко”, допълни директорът на НЦЗПБ.  

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.