Според министъра на туризма предимство за страната ни е фактът, че броят на заразените е малък

"Това, което се постигна като споразумение между Борисов и лидерите на съседните страни, е от 1 юни да се отворят границите без карантина. Ние предложихме да се пътува с декларация, така че да не се създават допълнителни усложнения. Предложихме и да се пътува не само по бизнес, но и с цел туризъм. Тепърва ще се уточняват детайлите", обясни министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на "Здравей, България".

Пътуваме до Гърция и Сърбия без карантина от 1 юни

"Това, което е изключително важно за нас, е вътрешният пазар и ние, българите, да изберем България за своята лятна почивка. На следващо място е регионалният принцип и възможностите за пътуване между съседните на България страни. Водят се интензивни разговори с държави, които са със сходна епидемична обстановка, за да може от 15 юни да се възобновят и чартърните полети", обяви тя.

Има вероятност ресторантите да отворят на 1 юни

Според Ангелкова предимство за страната ни е фактът, че броят на заразените е малък. По този начин България се рекламирала като туристическа дестинация. Относно протестите на превозвачите Ангелкова заяви, че исканията им са обсъдени с министра на транспорта Росен Желязков. Тя увери, че никой няма да бъде изоставен.

Страната ни чака с надежда туристи, особено след отварянето на границите със Сърбия и Гърция. 

"Чуждестранните туристи трябва да подпишат семпла декларация, с която да декларират, че е наясно с епидемичната обстановка в страната и приемат всички условия. Както и това, че здравната му застраховка или той самият трябва да поеме разходите", обясни Ангелкова. Тя се надява, че в тази ситуация няма да се спекулира с цените за услугите, а контролът ще бъде безкомпромисен. Ако турист се окаже със симптоми за коронавирус, той ще бъде отделен от другите летовници, но цели хотели няма да бъдат затваряни.

 

 

Министър Ангелкова коментира и породилия се словесен сблъсък между президента и премиера. Тя подчерта, че се работи усилено.

"Изключително важно в тази ситуация е не да стоим отстрани и да говорим, а да работим усилено, както прави премиерът. Важно е не просто да хвърляме числа във въздуха, а в режим на диалог да предлагаме реални мерки", каза тя.

Целия разговор с министър Ангелкова гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.