Депутатите изразяван несъгласие с подготвяната административно-териториална реформа

Парламентът прие декларация против разделянето на българската общност в Украйна. Депутатите изразяван несъгласие с подготвяната  административно-териториална реформа, която предвижда разделяне на болградския район на 5 независими части. Народното събрание призова кабинета да предложи организиране на спешна междуправителствена среща по темата, която засяга пряко около 200 000 българи.  

„Това е доста неприятен и опасен факт от гледна точка на запазването на българската общност и запазване на интересите, към които ние сме съпричастни и изключително ангажирани”, заяви Валери Симеонов, председател на НФСБ.

„Българското Народно събрание е принудено в тази спешна обстановка да се произнесе по въпрос, който има основание, но да се произнесе от името на изпълнителната власт. Къде е българският външният министър в тази ситуация?”, попита Валери Жаблянов, БСП.

„Да, ние споделяме идеята, но тази декларация не решава този въпрос”, заяви Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

„Teмата е поставена от премиера Борисов на разговор с президента Зеленски, в който той поема ангажимент административната реформа в Одеса да не засяга българската общност. Вчера беше проведен разговор между двамата външни министри и тази позиция още веднъж беше изтъкната на българската държава”, заяви Христо Гаджев от ГЕРБ.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.