Това стана след неотдавнашно изследване в медицинското списание „Лансет“, в което се казва, че има риск при използването му

Световната здравна организация спира клиничните изпитания на хидроксихлорохин при болни от коронавирус. Преустановяването на тестовете е временно, а мярката е предпазна, заради здравето на пациентите. Лекарството срещу малария е един от медикаментите, на които се възлагат надежди в битката с COVID-19, а използването му беше насърчено дори от американския президент.

В борбата срещу коронавируса силите си впрегнаха учени от цял свят в това число и българските. В Института по микробиология на БАН например, разработването на ваксина срещу COVID-19 вече е в начален етап. Продължава и търсенето на лекарство като междувременно се правят опит и с медикаменти, които се използват за лечението на други болести каквито са именно хидроксихлорохина и хлорохина. Те обаче са с много противоречиви резултати.

Ще има ли втора вълна на COVID-19?

Решението на Световната здравна организация да спре изпитанията идва след проучване, публикувано в едно от най-престижните медицински списания. Според него употребата на хидроксихлорохин крие риск за живота.

"Решението ни не е провокирано от конкретен проблем. Нямаме такъв сигнал. Действаме от предпазливост. Опираме се на последните проучвания на лекарството, за да сме сигурни, че можем безопасно да продължим проучванията по други линии“, заяви директорът на програмата на СЗО за извънредни ситуации Майк Райън.

 

 

Дебати „за“ и „против“ хлорохина се водят в много страни. Въпросът провокира спорове и полюсни реакции основно заради противопоказанията си.

„Причинява аритмия на сърцето и влияе при диабет. Смятам, че трябва да сме предпазливи и да обявяваме, че е лекарство“, каза акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология на БАН.

Терапия с хлорохин се провежда само в болниците, а за хората в тежко състояние тя не е препоръчителна.

„Не трябва да имат отклонения на ЕКГ и да имат много съпътстващи заболявания. В някои лечебни заведение са били лекувани хора, които изобщо не е трябвало да бъдат лекувани с хлорохин“, посочи проф. Георги Момеков от Катедра по фармакология, фармакотерапия и токсикология на МУ-София.

Започват доставки на хлорохин в цялата страна (ВИДЕО)

Вирусологът академик Гълъбов е скептичен към хлорокина и смята, че производството му у нас е грешка. „Има три вещества, които имат по-добър ефект от него и са по-безопасни, но те са по-скъпи“, каза той.

Все още е рано да се каже дали лечението с препарата е ефикасно.

„При някои пациенти този медикамент показа добър резултат без да казавам, че това се дължи точно на него, защото хората са били и на кислородна терапия“, каза проф. Георги Момеков.

В началото на май държавната фирма "Бул Био" произведе близо 250 опаковки хлорохин, които бяха разпределени между РЗИ-тата в страната. Тогава от Щаба увериха, че препаратът е преминал нужните тестове и е безопасен за употреба.  

„Това, че е спряно изследването на СЗО не означава, че препаратът не може да бъде ползван. И сега той се използва в голям брой страни включително и в най-засегнатите, но това става само под контрола на лекари и само в лечебно заведение“, заяви Ангел Кунчев.

.Освен със собствено производство, страната ни разполага и с дарения, а с наличните  количества могат да бъдат лекувани около 20 000 пациенти.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.