Качеството на предлаганата стока буди съмнение – не само заради ниската цена, но и заради липсата на задължителните етикет и маркировка

Опасни слънчеви очила на пазара! Започват проверки в цялата страна в рамките на кампанията „Безопасно лято”. Доколко пълна е UV-защитата и има ли фалшиви очила на пазара?

Офертите на пазара започват от примамливите 2.90 лв. за детски модели, 5-6 лв. за мъжки и дамски очила и достигат до няколко стотин лева за очила с логото на популярни световни марки.

Екип на NOVA присъства на проверка на контролните органи в търговски обект. Още преди да изискат документите от търговеца инспекторите откриват редица нарушения. От пръв поглед става ясно, че около 30% от стоката е без етикет.

БЪЛГАРСКИТЕ ХРАНИ – НА ОТДЕЛНИ ЩАНДОВЕ: Готови ли са търговските вериги за новите правила?

Цените на предлаганите в магазина очила са символични. Стоката претендира за всички защити, но търговецът не може да обясни откъде и как е внесена. „Недопустимо е очила в такъв вид да са на пазара”, казва Елена Иванова, инспектор в ДАМТН.

Качеството на предлаганата стока буди съмнение не само заради ниската цена, но и заради липсата на задължителните етикет и маркировка.

„Това са продукти, които са несъответстващи – има вероятност те да не са изпитани, да не отговарят на европейските норми за безопасност”, обясни Мирослав Йотов, „Контрол на пазара” в ДАМТН.

Търговецът не успява да обясни и защо липсват задължителните документи с информация за предлаганата стока. Голяма част от предлаганите модели са и без инструкции на български, което може да се окаже дори опасно за потребителите. 

НОВА ИЗМАМА В ИНТЕРНЕТ: Търговци предлагат спирт за горене вместо дезинфектант (ВИДЕО)

„Единият от рисковете е, ако очилата са категория 4 и се използват за шофиране. Не се знае и как и с какво да се почистват, така че да не се увреди покритието и да се изпълнят очакванията тези очила да защитят ретината”, добавя Мирослав Йотов.

Проверката открива дори детски очила без никакви придружаващи документи и маркировки. Пазарът изобилства и от ментета, които понякога са доста близо до оригинала и трудно могат да бъдат разпознати дори от контролните органи. А цената не винаги е гаранция за качество. При някои модели тестовете дори откриват остатъчен диоптър.

За всяко едно нарушение търговецът ще плати глоба от 250 до 1000 лв. Така дори само за един чифт санкцията може да достигне 4 хил. лв.

ФАЛШИВО ЗЛАТО: Пластмаса и метални топчета вместо злато в бижутата (ВИДЕО)

Пълна ли е UV-защитата на стъклата може да се установи само със специални  уреди чрез тестове в оптиките. През последните години изпитванията показват, че 50% от пробите не отговарят на това, което е обявено. Още по - голям риск крият и очилата, които се продават онлайн. Там гаранция за защита от вредните слънчеви лъчи няма, а и не можеш да провериш дали нямат някакви други странични дефекти.

Повече по темата гледайте във видеото

А вашите сигнали и предложения за теми очакваме на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.