Очаква се да има поне тройно забавяне на проверките на границата

От утре е възможно преминаването на границата с Гърция да бъде още по-трудно и да отнема повече време. Причината - ново изискване на гръцките гранични власти.

То влиза в сила още тази вечер. Това е и причината към момента опашката от автомобили да е около 1 км.

Гръцките власти взеха решение да третират вече българските граждани като хора от трета страна. Така, ако до момента на границата се преминаваше само с показване на лична карта, от днес нататък гръцките полицаи ще ни взимат документите и ще въвеждат стриктно данните на компютър. Имайки предвид, че броят им никак не е голям, се очаква да има поне тройно забавяне на проверките на границата.

Има ли засилен трафик на границата с Гърция?

От българските гранични власти казаха, че работят на пълни обороти, но не всичко по отношение на бързото преминаване зависи от тях.

„Това са временни мерки, които освен забавяне на обработката на сръбските граждани, довеждат и до забавяне на обработката и на европейските граждани. По техни данни не е ясно докога това ще продължи. Те може да отпаднат след 5 часа, след 5 минути и т.н.”, заяви гл. инсп. Атанас Георгиев - началник на ГКПП „Кулата”. 

ПЪРВИ ДЕН БЕЗ КАРАНТИНА В ГЪРЦИЯ: Километрични опашки по границите (ОБЗОР)

„От наша страна са осигурени всички служители, имаме и служители на мобилни устройства, но при така въведените рестрикции от гръцката полиция ние нямаме възможност да реагираме и да пропускаме там, където няма гръцки полицаи”, каза още той.

И допълни: „Има много голям брой сръбски туристи, като задължително те се декларират устно пред гръцките полицаи с адрес и телефон, където ще отседнат. Това забавя допълнително и е изцяло по вина на гръцките полицейски власти”.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.