Това твърдят учени от Великобритания

Медици от Великобритания и Полша изследваха поведението на коронавируса след попадането му във вода и опасността от употребяването на непречистена вода в двадесет страни, съобщи БТА.

"Показахме, че природните водоеми могат да бъдат резервоари и пътища за разпространение на SARS-CoV-2. В много страни те са реална заплаха за здравето. Затова контактите на хора и животни с речни и езерни води трябва да се сведат до минимум, ако скоро в тях е имало излив от канализацията", пишат учените.

Коронавирусът може да се разпространява и чрез банкноти и банкови карти

След като още в първите месеци от разпространението на вируса бе установено, че частици от него се намират в отходните води, лекарите дискутират може ли той да се разпространява по този начин.

Група британски и полски епидемиолози под ръководството на Джейми Шатлър, доцент в университета Ексетър, се заели да изследват какво ще се случи, ако част от заразените канализационни води попаднат в хидросферата на Земята, преди да бъдат пречистени. За да намерят отговор на този въпрос, учените се опитали да определят колко дълго частиците на SARS-CoV-2 могат да оцелеят във водата и да запазят способността си да заразяват.

Учени: Малко вероятно е да се заразим с коронавирус в морето

Оказало се, че вирусът може много дълго да остане във водата, ако температурата й е достатъчно ниска. В типичните канализационни потоци активността на коронавируса е около 25 дни, установили учените. Те смятат, че за заразяване е нужно концентрацията на новия коронавирус да бъде не по-малко от 100 вирусни частици на всеки 100 милилитра вода. Проучванията показали, че най-уязвими на този начин на пренасяне на заразата са Испания, Великобритания и Мароко, където водата в някои реки и езера съдържа почти петстотин вирусни частици на 100 милилитра в течение на 24 часа след значително количество изливане на вода от канализацията. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК