Това съобщи водещият германски бизнес вестник "Ханделсблат"

"Фолксваген" спря плановете за нов завод в Турция.  Това съобщи водещият германски бизнес вестник "Ханделсблат".

Причината е спадът в глобалното търсене на автомобили, причинен от кризата с коронавируса ", заяви компанията във Волфсбург днес. Проектът за завода в Маниса край Измир всъщност вървеше по план, но наскоро беше спрян, съобщава изданието.

Хърватия ще преговаря с Меркел за "Фолксваген"

През лятото изпълнителният директор на концерна Херберт Дийс проведе преговори с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Според съобщенията ръководителят на работническия съвет Бернд Остерлох също се е срещнал с турски представители на профсъюзите през юли 2019 г. и тогава е дал зелена светлина.

Инвестицията трябваше да бъде за около един милиард евро с годишен капацитет от 300 000 превозни средства и около 4 000 служители. Строителството трябваше да започне в края на 2020 г., а производството беше планирано за 2022 година.

"Фолксваген" отново отлага решението си за завод в Турция

Сега от компанията заявиха: „От днешна гледна точка не е необходимо да се изграждат допълнителни съоръжения“. Турция потвърди отмяната на изграждането на завода.

Зад вземането на решение за нов завод на "Фолксваген" в югоизточната ни съседка стояха повече от икономически причини. Още след първите съобщения за възможна нова фабрика в близост до град Измир в западна Турция, „Фолксваген“ беше критикуван за косвено предоставяне на политическа подкрепа на турския президент Ердоган с инвестицията за милиарди. Според турската Търговска камара в чужбина, в Турция действат общо около 7 000 германски компании, като "Сименс", "Дойче Банк" и "Алианц".

След като турски военни маршируваха в Сирия за трети път през октомври 2019 г., критиците нападнаха Турция, а САЩ наложиха санкции за кратко време. Европейските правителства не можаха да се споразумеят за общи наказателни мерки. В Германия демонстранти се обявиха против мисията, включително привърженици на ПКК и противници на войната.

Германската прокуратура претърсва офисите на "Фолксваген"

Най-напред „Фолксваген“ заяви, че решението ще бъде отложено, "дори инвестицията да продължи да има смисъл от бизнес гледна точка". Премиерът на Долна Саксония Стефан Вейл, който е акционер в надзорния съвет на концерна за страната, заяви през октомври, че не може да вземе такова решение, докато турската офанзива продължава.

"Докато Турция се опитва да постигне политическите си цели с война и насилие", надзорният съвет на групата няма да се съгласи, заяви Остерлох, председател на работния съвет. Той каза още, че поради своята история в ерата на нацистите, „Фолксваген“ има специална отговорност като индустриална група: "Фолксваген може и трябва да бъде морален", заключи той.

Вместо предвидената фабрика в Маниса близо до Измир в западна Анадола, автомобилният гигант иска да създаде автомобила от среден клас Пасат и идентичния Шкода Суперб в словашкия завод в Братислава, според „Ханделсблат“. От компанията смятат да осигурят допълнителни инвестиции от половин милиард евро за това, твърди изданието.  От там все още не са направили официален коментар. 

Между спряганите страни за строеж на нов завод на VW в Югоизточна Европа бяха и България и Сърбия, а впоследствие и Гърция. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.