Това сочи национално проучване на Българския лекарски съюз

Тревожна статистика за медиците у нас. Всеки четвърти лекар страда от постоянно повишено кръвно налягане - хипертония. Това сочи национално проучване на Българския лекарски съюз.

Половината от хората, които ни лекуват, са били жертва на агресия по време на работа. В изследването, което е първо по рода си от десетилетия, са участвали над 1000 лекари от цялата страна.

На ден личният лекар доктор Людмил Джурджов от Монтана преглежда десетки пациенти. Работният му ден надхвърля десет часа.

БЛС: Лекарите са изтощени, пазете ги!

„Колкото по-дълго си в сферата на здравеопазването, толкова не ти достига времето за почивка, чувстваш се изморен и повече време ти е нужно, за да можеш да починеш и компенсираш”, обяснява д-р Джурджов.

Но пациентите признават, че не могат да чакат и разчитат на него по всяко време на денонощието.

Доктор Джурджов като повечето негови пациенти си има рецептурна книжка, а като голям процент от колегите му е и с хипертония.

„Така че ние поне редовно си взимаме хапчетата и спазваме поне това, за разлика от много пациенти, които неглижират проблема”, обяснява д-р Джурджов.

Първата мярка, която трябва да се въведе, според Българския лекарски съюз, е колегите им да не работят над 60 часа седмично.

„На второ място, условията, в които работят като психически комфорт трябва да бъдат такива, че да има възможност човек да се възстанови от срещата с натоварващите случаи”, обясни д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз.

А според доктор Джурджов рецепта за лекарските трудности няма как да се напише.

„Няма рецепта. Това е избор. Или ще работиш и знаеш, какви са последиците, или няма да ставаш лекар”, заявява д-р Джурджов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.