Причината е наложената от Лондон карантина

От тази нощ влезе в сила 14-дневна карантина за всички пристигащи от Франция, Нидерландия и Малта във Великобритания. Лондон въведе мярката, защото заразените в тези страни са над 20 на 100 000 за последната седмица. Мярката се оказа особено болезнена за британците, които се връщат от Франция.

Решението на Даунинг стрийт изненада неприятно хиляди британци, избрали да почиват във Франция. Задължителната карантина за всички идващи по въздух или през тунела под Ламанша влезе в сила в четири часа тази нощ. 160 000 поданици на Нейно Величество трябваше да променят плановете си и да се приберат предсрочно, за да избегнат 14-дневната карантина. Билетите за петъчните влакове „Евростар” бяха разпродадени, цените за самолетите се повишиха, а фериботите увеличиха капацитета си.

„Трябваше да се върнем в понеделник. Видяхме новината снощи и решихме спешно да си купим билет. Струваше ми 200 паунда”, коментира Рики Отън.

Междувременно, френското правителство обяви Париж и Марсилия, както и околностите им, за зони с повишен риск от COVID-19. Това означава, че местните власти могат да налагат ограничителни мерки.

В петък Франция регистрира повече от 2 500 нови случая на коронавирус за втори пореден ден. Такива нива бяха отчетени за последно в средата на април, когато страната се намираше под една от най-строгите карантини в Европа.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.