Лукашенко обяви, че може да предаде властта само след референдум за Конституцията

Напрежението в Беларус ескалира. След като хиляди се събраха на най-масовия досега протест срещу президента Александър Лукашенко в неделя, днес страната е блокирана от стачка. В опит да успокои протестиращите, Лукашенко обяви, че може да предаде властта само след референдум за Конституцията.

Лукашенко беше освиркан от стачкуващи работници във фабрика за трактори край Минск. Те скандираха "Оставка" и "Няма да забравим, няма да простим".

След като пристигна с хеликоптер във фабриката, той заяви, че няма да направи нищо под натиск и въпреки стачките и протестите, повторни избори няма да има. „Ако някой не иска да работи и иска да си тръгне, никой няма да го спре, никой няма да му окаже натиск нито утре, нито днес - вратата е отворена. Извинете ме за думите ми, които може и да не ви харесат, но говоря честно. Благодаря ви. Казах всичко. Може да крещите "Върви си"”, заяви Лукашенко.

ЕС се събира спешно заради ситуацията в Беларус

С искане за оставка, стачкуващи работници се събраха и пред централата на държавната телевизия на Беларус, която излъчва вчерашната си програма.

Опозиционният кандидат за президент Светлана Тихановска, която избяга в Литва заради репресиите и заплахите срещу нея заяви, че е готова да поведе страната.

„Готова съм да поема отговорност и да бъда лидер по време на този период, така че страната да се успокои и да се върне към нормалното. Всички политически затворници да бъдат освободени и да бъде подготвена правна рамка и условия за нови президентски избори във възможно най-кратък срок - истински, честни и прозрачни”, коментира тя.

Заради напрежението в Беларус европейските лидери ще се съберат на спешна видеосреща в сряда. А Германия не изключи на висши политици да бъдат наложени още санкции заради репресиите срещу протестиращите. Повече от 6700 души са били арестувани от началото на недоволството, а много от тях се оплакаха, че са били малтретирани от силите на реда.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.