Идеята идва заради многото трагични инциденти в морето

Концесионери на плажове искат да имат възможност да осигуряват водни спасители за безстопанствени ивици, които са в непосредствена близост до техните плажове. При разстояние от 500 метра те биха достигнали до мястото за около минута и половина.

Морето взе втора жертва край Арапя

„Детето е било 4 минути над водата. Ако 112 и ние имаме ангажимент и бъдем потърсени, можем да помогнем”, поясни концесионерът Николай Димитров.

Затова е и искането на концесионерите. Обясняват,че концесията не е удачна за такива плажове, тъй като на тях не може да се развива търговска дейност, със средства от която да покриват таксата към Министерството на туризма. Заплатите на спасители щели да идват от държавата.

„Както досега - държавата отпуска на дадената фирма средства. Ако преценя, аз или мой колега, тези средства могат да бъдат насочвани към нас. Ние ще имаме ангажимент да имаме дежурен спасител с радиостанция”, поясни Димитров.

Предложението ще бъде изпратено до министъра на туризма.  

Междувременно спасителите на плаж Крайморие разиграват възможни инциденти всяка седмица, за да действат бързо при спасителна акция.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.