Проф. Костадин Ангелов се запозна със създадената от болниците в Бургас организация за работа със заразата

Запазва се тенденцията за трайно намаляване на заболеваемостта от COVID-19 в страната. За изминалата седмица тя е спаднала с 47,5% спрямо предходната. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов при посещението си в Бургас.

Той се запозна на място с дейността на държавния здравен контрол и със създадената от болниците в областта организация за работа в условията на COVID-19.

На територията на областта има регистрирани 398 случая на COVID-19. Активните в момента са 94. 20 пациенти са настанени в лечебни заведения. „Седем са в УМБАЛ - Бургас, един ще бъде изписан днес”, каза министър Ангелов.

По думите му най-тежък е проблемът с персонала в болниците и той не е само за Бургас, а за цялата страна. Основният недостиг е на медицински сестри. Проф. Ангелов каза, че ще се работи за решаването на този проблем. В момента основната заплата на сестрите в УМБАЛ-Бургас е 800 лева. Според това в кое отделение работят, получават допълнителни материални стимули. Така, според министъра, заплатите им са над 1000 лева. През август щели да дойдат допълнителни средства за болницата, които ще са насочени единствено към стимулиране на персонала.

Запитан за заплатите в ЦСМП, проф. Ангелов обясни, че за там не се предвижда увеличение с 30%.

Репортер: Цеца Алексова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си