Това обяви проф. Костадин Ангелов във Варна

Извънредната епидемична обстановка заради коронавиуса вероятно отново ще бъде удължена. Утре Министерският съвет ще разгледа предложението тя да остане в сила до края на септември. Това ще е поредното удължаване на мярката. Това ще стане на фона на нов, печален рекорд за разпространението на COVID-19 у нас.

Рекорден брой починали с коронавирус за ден

18 души с коронавирус са починали за последното денонощие. В интензивните отделения остават 65 пациенти в тежко състояние. Новите заразени са 99. Те са установени с близо 3 600 PCR теста. Излекуваните са 159 и отново са повече от новите болни.

Равносметката от 13 март до момента показва, че България изкара 2 месеца в извънредно положение, което веднага след това беше сменено с извънредна епидемична обстановка. На този етап не се предвиждат нови ограничителни мерки срещу заразата.

"Извънредната обстановка ще бъде удължена. На заседанието на Министерски съвет, което вероятно ще се проведе утре, ще внесем доклад с искане за удължаването й до края на септември", заяви той.

 

 

Здравният министър каза още, че към този момент не възнамерява да засилва противоепидемичните мерки, ако броят на новозаразените се запази на това ниво.

„Математическите модели, които в момента се правят, показват, че системата, дори и при сериозно завишаване на цифрите, ще издържи. Важното, което трябва да кажем, че през последните 2 седмици в сравнение с предходните две, заболеваемостта в България намалява”, обясни проф. Ангелов.

От утре във Варна ще заработи координационен център, чрез който ще се разпределят пациентите по болничните заведения, обяви още здравният министър. Идеята е всеки пациент, който пристига с линейка, да бъде оценяван на място от дежурен инфекционист и да бъде преценявано в коя болница да бъде приет.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.